hemaco

:: Lagere school :: VHTI (TSO / BSO) :: Avondschool ::

Heilige Maagdcollege Dendermonde

Visie door ervaring

Filmforum 2005-2006

Cel CultuurCel Cultuur

Wil je deelnemen aan een van de volgende activiteiten, klik dan hier voor het inschrijvingsformulier en geef het samen met de betaling af op het Secretariaat.

Hier zie je een overzicht van alle mogelijke activiteiten voor het eerste semester:

Voor wie?

Wanneer?

Wat?

Waar?

Prijs?

1ste - 6de jaar

19.10.11: Noordlaan 12u.30 - Noordlaan 16u.30 (zonder files)

Tentoonstelling: Toentanchamon

Brussel Expo

15 euro (bus inbegrepen)

 

ToetTENTOONSTELLING - TOETANCHAMON

Heb je al eens gehoord van Toetanchamon? Als negenjarige werd hij farao. Hij stierf toen hij amper 19 jaar was. In 1922 werd zijn graftombe vol schatten ontdekt door Howard Carter en werd deze Egyptische farao wereldberoemd. De legendarische farao Toetanchamon blijft met zijn fabelachtige schatten uit het oude Egypte fascinatie oproepen. In de Brusselse Expo aan de Heizel kun je naar een tentoonstelling over Toetanchamon. De tentoonstelling vertelt eerst kort de geschiedenis van zijn familie en over de tijd waarin hij leefde. Vervolgens kunnen de bezoekers rondlopen in drie kamers van de graftombe. Die kamers werden tot in het kleinste detail nagebouwd. Voorbij de grafkamers staan veel belangrijke voorwerpen uit de tombe uitgestald. Het zijn niet de originele kunstwerken, maar volgens wetenschappers zijn ze bijna niet te onderscheiden van de echte. Deze tentoonstelling was al te bewonderen in zowat negen Europese steden en oogstte overal succes. Sinds 2008 werden 1,7 miljoen bezoekers aangetrokken. Voor Brussel wordt gemikt op 300.000 bezoekers op zes maanden tijd. Echt de moeite dus!

Extra informatie kun je vinden op de site van de tentoonstelling: http://www.kingtutbrussels.be/

   

1ste - 6de jaar / alle collega’s

15.11.11: 17u. Treinstation Dendermonde - ...

KLASSIEKE MUZIEK: Orchestre des Champs Elyséés speelt Missa Solemnis van Beethoven

BOZAR Brussel

5 euro (trein inbegrepen)

 

MISSA SOLEMNIS

Beethovens Missa Solemnis is een mijlpaal in de westerse muziekgeschiedenis: nadat hij eerder al de grenzen en dimensies van de symfonie, het strijkkwartet en de sonate had verruimd, schreef Beethoven met deze mis een van de meest uitgebreide vocale composities tot dan toe. De mis - waaraan hij langer heeft gewerkt dan aan welke andere creatie ook - bleef zijn hele carrière lang een work-in-progress, en zou uiteindelijk het enige geestelijke werk zijn dat hij in zijn laatste levensjaren wist te voltooien. Met een aan bezetenheid grenzende toewijding trachtte Beethoven in de Missa Solemnis een perfect klinkende vertaling te vinden van de tekst, met achting voor haar traditie en religieus-spirituele inhoud. Reden genoeg voor Philippe Herreweghe om zich met het kruim van zijn musici te verdiepen in deze partituur - het uiterst persoonlijke testament van een muzikale gigant.

orkest koor

Orchestre des Champs-Elysées: orkest
Collegium Vocale Gent & Accademia Chigiana Siena: koor
Philippe Herreweghe: dirigent
Marlis Petersen: sopraan
Gerhild Romberger: mezzosopraan
Benjamin Hulett: tenor
Simon Kirkbride: bas

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Missa Solemnis, opus 123

   

5de - 6de jaar

28.01.12: 19u.30

JAZZ: Jef Neve trio

CC Belgica Dendermonde

5 euro (eigen vervoer)

 

JEF NEVE TRIO

Jef NevePianist Jef Neve hoeft wellicht geen introductie meer: vorig seizoen kwam hij nog langs met Gabriel Rios, maar zijn eigen jongste plaat Imaginary Road, bleef te veel verborgen en kreeg te weinig speelkansen. Neve is intussen een grote naam in de jazzwereld maar ook daarbuiten. De pianistcomponist bracht reeds vijf albums uit, die internationaal enthousiast ontvingen werden. Neve mag ook meerdere prijzen op zijn naam schrijven niet in het minst valt daarbij op - voor een muzikant uit een minder populair genre - de MIA-award voor ‘beste muzikant’. Waar hij ook komt, met zijn kracht en het plezier dat hij duidelijk beleefd tijdens het spelen maakt hij van elk concert een heus event. De twee kompanen van zijn vaste trio zijn daarbij een onmiskenbare troef!

Met: Jef Neve (piano), Ruben Samama (bas) en Teun Verbruggen (drums)

Bron: Website CC Belgica

Extra links:

   

5de - 6de jaar

15.02.12: 19u.30

TONEEL: Braakland speelt Hitler is dood

CC Belgica Dendermonde

5 euro (eigen vervoer)

 

BRAAKLAND - HITLER IS DOOD

BraaklandHitler is dood. Zijn voornaamste secondanten Goebbels en Himmler hebben zich van het leven beroofd. Al snel vallen Goering en Speer in handen van het Westen. De As van het Kwaad is overwonnen, de wereld ligt in puin. Er moet aan een opkuis begonnen worden, en schuldigen moeten worden gestraft.

Tegen de achtergrond van een stad in puin, pogen drie jonge geallieerde medewerkers een moraal te ontwikkelen voor de toekomst. Tussen de beklaagden onderling ontstaan intussen spanningen en meningsverschillen. Want de overlevingsstrategie van de ene betekent het doodvonnis voor de ander. Hitler is dood, maar de bittere erfenis die hij nalaat is enorm.

Hitler is dood werd door het Nederlandse vaktijdschrift De Theatermaker TM uitgeroepen tot beste muziektheatervoorstelling van het jaar. In december 2009 kreeg Stijn Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs voor het stuk.

Hier zijn enkele citaten uit recensies:

Boeiende voorstelling over de Neurenberg-processen. Wie heeft schuld, wie niet? De schrijver en regisseur Stijn Devillé zet u aan het denken. (Wouter Hillaert in De Standaard)

Hitler is dood is majestueus muziektheater dat een vlijmscherp portret van machtsmisbruik schetst. **** (Els Van Steenberghe in Knack)

Hitler is springlevend. ’t Arsenaal en Braakland/Zhebilding leveren straf docudrama met ‘Hitler is dood’ **** (Liv Laveyne in De Morgen)

Rechtbankdrama dat zowel documentair als theatraal grote indruk maakt. Hitler is dood is sober geënsceneerd, waardoor de nadruk op de tekst komt te liggen, die niet enkel inhoudelijk maar ook ritmisch prachtig ineensteekt. *** (Evelyne Coussens in Zone Magazines)

Devillé heeft echt heel goeie acteurs bij mekaar gekregen. En ze zijn zeer goed geleid. Dat wordt allemaal heel goed en strak in de hand gehouden. Goed gespeeld, goed gezegd. Zonder pathos, zonder overdrijving. Puur theater. (Johan Thielemans op Klara)

Een uitgebreid patchwork waar de toeschouwer in kruipt als in een vuistdikke, degelijke en bij momenten razend spannende roman. Met Hitler is dood bereiken Stijn Devillé en zijn muziektheatergezelschap een nieuw hoogtepunt in hun oeuvre. (Ines Minten op Theatermaggezien.be)

De muziek is niet alleen versterkend en ondersteunend, de muziek stroomlijnt de voorstelling. Het resultaat is subliem. Dit is een sterke voorstelling die je blik verruimt, tot nadenken stemt en tot oeverloos napraten stimuleert. (Valerie Druart op CJP.be)

Bron: http://www.braaklandzhebilding.be/

   

5de - 6de jaar

29.03.12: 19u.30

TONEEL: Pascale Platel brengt Les desmoiselles de rêve el leur soutien

CC Belgica Dendermonde

5 euro (eigen vervoer)

 

Pascal PlatelPASCALE PLATEL - LES DEMOISELLES DE RÊVES ET LEUR SOUTIEN

In Les Demoiselles de Rêve et leur soutien onthult Pascale wie en wat haar inspiratie inblaast en wat ze ermee doet. Pascale Platel vertelt over de vrouwen die haar begeesteren (Maria Callas, Marilyn Monroe, Louise Bourgeois, juffrouw Anita). Volgens Platel past het stuk op dit moment goed in haar leven. “Het klopt gewoon, het gaat over muzes en sterke vrouwen. Sommige vrouwen zijn zelfs echte diva’s, nu bestaan die niet meer. Vandaag zijn het sterren, zoals Madonna, alle mysterie is verdwenen. Precies dat maakte die vrouwen toen tot diva’s.” Naast de bekende inspiratiebronnen, duikt Platel ook in haar persoonlijk leven.” De verhalen zijn doorspekt met muziek en filmfragmenten.

Bron: Website CC Belgica

Extra links:

   

1ste - 6de jaar

20.04.12: 17u. Treinstation Dendermonde - ...

KLASSIEKE MUZIEK: Nationaal Orkest van België speelt Ravel en Rimsky-Korsakov

BOZAR Brussel

5 euro (trein inbegrepen)

 

Anna VinnitskayaNATIONAAL ORKEST VAN BELGIË

Andrey Boreyko leiding - Anna Vinnitskaya piano - Nationaal Orkest van België, Chor der Städtischen Musikverein Düsseldorf

Nikolay Rimsky-Korsakov, Het grote Russische Paasfeest, Ouverture, op. 36
Maurice Ravel, Concerto voor piano en orkest in G
Cèsar Franck, Psyché, symfonisch gedicht

Andrey Boreyko, die vanaf september 2012 de nieuwe muziekdirecteur van het NOB wordt, staat bekend om zijn expressief en verfijnd orkestspel en zijn boeiende programmakeuzes. Ditmaal plaatst hij werk van César Franck naast een verhalende en tot de verbeelding sprekende Rimski-Korsakov en het uitbundige, dan weer sensuele, Pianoconcerto in G van Ravel. Wie anders dan de innemende Anna Vinnitskaya kan al die emoties zo genuanceerd oproepen?

Bron: Website Bozar (foto: Anna Vinnitskaya © Esther Haase)

 

 

 

 

 

Last update 12.09.2011

Agendamenu Heilige Maagdcollege Dendermonde
Aankondigingen
Klik hier voor de Taalnota.
Schoolonline
Weekagenda
Senegalproject
Project Zuid-Afrika
Zoekmachine
Gebruik deze zoekmachine als je iets niet op de site kunt vinden of het hele internet met dank aan FreeFind

Site search Web search

Bibliotheek
Bib
Klik hier om de online catalogus te raadplegen van de schoolbibliotheek. Tik een * in om de hele collectie te zien. Klik hier (PDF, 1,5 Mb) om de recente aanwinsten te zien.

Log in

Vision Webdesign - 2004