hemaco

:: Lagere school :: VHTI (TSO / BSO) :: Avondschool ::

Heilige Maagdcollege Dendermonde

Visie door ervaring

Laatste updates Heilige-Maagdcollege Dendermonde

Laatste updates

30.06.2015 laatste schooldagWe sloten de laatste schooldag af met een zonnig optreden op de speelplaats. Voor collega Jan Marckx was het ook letterlijk zijn laatste schooldag vandaag. We wensen iedereen een deugddoende zomervakantie toe! Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's.
30.06.2015 FilosofiedagOp donderdag 21 mei organiseerden de leerlingen van de 5de HW A/B een workshop filosofie samen met de meisjes en jongens van het 6de leerjaar. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Anke Baert voor de foto's en met dank aan Geert De Lathouwer voor dit bericht.
25.06.2015 ProclamatieDonderdagavond 25 juni vond de officiële proclamatie van onze afgestudeerde zesdejaars plaats. De avond begon met een eucharistieviering in de kapel. Daarna vond de proclamatie in de Feestzaal plaats voorafgegaan door afscheidsspeeches, muzikale intermezzo's en allerlei prijsuitreikingen. Ilias Vierendeels nam afscheid namens de leerlingen. Eli Lauwers, Kaat Theelen en Katrijn Van Oudenhove brachten de muzikale intermetzo's. In zijn dankwoord prees adjunct-directeur Patrick De Smet in het bijzonder directeur Hans Vanhulle, die vanaf volgend jaar fulltime de Algemene Directeur van het Óscar Romerocollege zal worden. Hij loofde Hans Vanhulle voor zijn visie en voor zijn stempel die hij als provisor en later als directeur op onze school wist te drukken. Als afscheidscadeau kreeg directeur Hans Vanhulle een druivenrank. Leerlingen, ouders en korps kregen daarna nog een afscheidsreceptie aangeboden door de school. Van harte proficiat aan alle afgestudeerden! We wensen onze zesdes veel succes toe met hun verdere studiecarrière. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van de proclamatie.
15.06.2015 KalamariaVan 19 april tot en met 26 april deden de 6 Humane Wetenschappen A o.l.v. Danny Van Den Broeck en Geert De Lathouwer een uitwisseling met leerlingen van de Griekse school Second Lyceum of Kalamaria uit Thessaloniki. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze uitwisseling, met dank aan Sara Philips.
15.06.2015 De bouwwerken van de nieuwe schoolgebouwen voor het Óscar Romerocollege zijn volop bezig. Ga naar de rubriek Blikvangers voor twee time-lapse video's die je de bouw van dag tot dag laten volgen.
09.06.2015 De boekenlijsten van volgend schooljaar staan online, met dank aan schoolboekenverantwoordelijke Stijn Van de Wiele. Ten laatste op zaterdag 4 juli 2015 moet iedere huidige leerling van de school op het Secretariaat (de verantwoordelijke is Stijn Van de Wiele) zijn ingevulde boekenlijst afgegeven hebben of opgestuurd hebben naar het Heilige Maagdcollege, t.a.v. Stijn Van de Wiele, Kerkstraat 60, 9200 Dendermonde. Na 4 juli moet u zelf uw boeken via de boekhandel bestellen. Leerlingen voor het eerste jaar, nieuwe leerlingen van de school en leerlingen met herexamens krijgen uiteraard wel uitstel om hun boekenlijst in te dienen, maar doen dat best zo snel mogelijk. Voor leerlingen van het eerste jaar zijn er geen pakketten met huurboeken. Zij moeten alle boeken kopen. Klik hier voor meer informatie en / of om binnenkort de boekenlijst van uw zoon of dochter te downloaden als u die nog niet zou hebben.
05.06.2015 GezondheidsdagDe gezondheidsdag wordt georganiseerd voor alle eerstejaars van het HMC, SVI, VHTI en VTI.  Eerst werd er een lekker gezond ontbijt verorberd.  Daarna werd er gewerkt rond gezond bewegen en eten. Ten slotte werd er onder een mooi zonnetje gewandeld, gejogd en gerend. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Bie Michem en aan Evi Stuer.
03.06.2015 LaureatenOp dinsdag 2 juni werd de jaarlijkse Trofee voor Sportverdienste uitgereikt aan een jongen en aan een meisje die zich dit schooljaar buitengewoon verdienstelijk voor de sport op school gemaakt hebben. Dit jaar werd bij de meisjes Sietse Van der Kelen verkozen tot Hemaco Sportvrouw. Bij de jongens was de eer weggelegd voor Jonas Van Biesen. We feliciteren al onze leerlingen die deelnamen aan de buitenschoolse sportactiviteiten en in het bijzonder onze twee laureaten en het enthousiaste team van leerkrachten die in hun vrije tijd deze leerlingen begeleiden en coachen. Ga naar de rubriek sportnieuws voor enkele foto's van de uitreiking.
26.05.2015 KnackprijsOp woensdag 6 mei nam een ploeg van het Heilige Maagdcollege deel aan de 19de editie van de Knack op School Interscholenwedstrijd, een grootschalige quiz waarbij Knack de actualiteitskennis van middelbare scholieren op de proef stelt. Brecht Van Herreweghen, Robin Keppens, Mathijs Van Assche, Jarno Zuallaert en Wouter De Bonte behaalden de vijfde plaats en wonnen 20 Walibi-tickets. Proficat heren! Klik hier om de groepsfoto in het groot te zien.
25.05.2015

Hier zijn de examenroosters:

Veel succes met de voorbereiding!

21.05.2015 EifelOp donderdag 7 en vrijdag 8 mei gingen alle zesdes samen voor twee dagen naar de Eifelstreek in Duitsland. De eerste dag maakten ze twee grote wandelingen in de buurt van de maren van Daun en in Gerolstein. Zo werd de theorie uit de lessen aardrijkskunde concreet en zagen ze hoe die vulkanische streek er echt uitziet. Dag twee bezochten ze Aken en moesten ze voor een zoektocht voorbijgangers in het Duits aanspreken. Tot slot bezochten ze nog een museum naar keuze, zoals bijvoorbeeld de Dom van Aken of het Ludwig Forum voor moderne kunst. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan Magda Merckx.
19.05.2015 NieuwpoortVan maandag 6 tot en met 8 mei trokken we met de tweedejaars richting Nieuwpoort. Tijdens deze Leefsleutel driedaagse namen de klassen het tegen elkaar op in het Fata Morganaspel op de zeedijk. Naast vele andere activiteiten gingen de leerlingen samen op wandeltocht, bouwden zandkastelen en speelden massaspelen op het strand. Een heuse zandstorm kon de pret niet drukken. Onze tropical beach party werd een knalfuif! Kortom, het was een fantastische driedaagse! Ga naar de rubriek Blikvangers voor een uitgebreide fotoreportage, met dank aan fotografen Hilde Bosman en Elke De Smedt, en aan Katrien De Smet voor de selectie.
18.05.2015 DerdesOnze derdes hebben Brugge zowel cultureel als sportief verkend: een stadsspel, bezoek aan Historium en Groeninge/Memlingmuseum en een sportactiviteit in het Bloso-centrum. Vrijdag stond er nog een drug- en alcoholpreventiedag op het pogramma en werd de driedaagse afgesloten met de Bob de Bouwer-games op de Tragel. De trofee werd dit jaar gewonnen door 3 Latijn C. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Koen Straetman.
15.05.2015 DebatingDe leerlingen van het seminarie Debating hielden woensdag 6 mei in het stadhuis van Dendermonde een Model United Nations sessie rond het thema Ebola. De MUN werd voorbereid en geleid door een deskundig team van o.a.. oud-leerlingen Sebastiaan Van Severen (voorzitter van de Jongerenafdeling van de Vereniging voor de Verenigde Naties) en Raphael Maesschalck. Iedere deelnemer vertegenwoordigde een land uit de VN-Veiligheidsraad en er werd de hele dag geanimeerd gedebatteerd om tot een consensus te komen rond een aantal kladresoluties. Met dank aan de organisatoren en de deelnemers voor hun inzet, aan de Stad Dendermonde voor de stemmige locatie en aan onze adjunct-directeur voor de ondersteuning en de foto’s. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's te zien.
14.05.2015 RugbyOp 30 april kregen de leerlingen van 6 Wetenschappen - Wiskunde B, 6 Grieks - Wiskunde en 6 Latijn -Wiskunde een initiatie in rugby als prijs in de wiskundewedstrijd "Wiskunnend Wiske". Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Margo Bellanger.
13.05.2015 MassembreSamen leven, werken, stappen, spelen … Het samenzijn stond centraal. Het weer viel reuze mee. Het was een gezellige bende. Onze driedaagse naar Heer-sur-Meuse in domaine de Massembre kunnen we geslaagd noemen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een uitgebreide fotoreportage, met dank aan Petra Deboom en Bie Michem.
10.05.2015 Open Dag 2015
Op zondag 10 mei vond onze Open Schooldag plaats. Klik hier voor de informatiefolder. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's.
29.04.2015 GocartOp donderdag 16 april maakten de leerlingen van 3 Ec A/B en 3 Hum B vanuit Lippelo een zeer gesmaakte gocarttocht.  Het weer was zomers en de stemming bijgevolg optimaal.  In onze gocarttrein raceten we door de lieflijk landelijke streek tussen Steenhuffel en Buggenhout.  Enkele gelukkigen verdienden onderweg zelfs een zitje in de verwencart. Anderen bewezen dan weer nog niet over de nodige stuurvaardigheid te beschikken om een rijbewijs te behalen … Met een catering (bevoorrading) die zeer op punt stond, al zingend en al radio makend, voelden we amper dat de vermoeidheid onze beentjes insloop.  Na 28 km verder we zeer voldaan de finish! Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Danny Van de Velde.
28.04.2015 GeografieIn november vond de eerste ronde van de Vlaamse Geografie Olympiade plaats. Het aantal deelnemers aan deze olympiade neemt elk jaar toe, met een record dit jaar van 1.541 deelnemers. Van de 14 deelnemende leerlingen van onze school, konden er zich maar liefst vijf plaatsen voor de tweede ronde. Proficiat aan Corneel, Jari, Jan, Daan en Lieselot voor deze mooie prestatie! In de tweede ronde behoorde Daan De Keyser zelfs tot de 20 best geklasseerde leerlingen van Vlaanderen en hierdoor plaatste hij zich voor de finale van de Olympiade. Het finaleweekend vindt plaats van vrijdag 24 april tot en met zondag 26 april in La Roche-en-Ardenne. Naast een theoretische proef zal er ook een praktische proef afgelegd moeten worden. We wensen hem alvast een dikke proficiat en veel succes toe voor deze finale! Met dank aan Isabel Dervaux voor dit bericht. Klik hier voor meer informatie over deze Olympiade.
28.04.2015 BrusselOp donderdag 2 april bezochten onze eerstes Brussel. Ze maakten o.a. kennis met de binnnenstad en enkele Brusselse musea. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze excursie, met dank aan Bie Michem.
26.04.2015 SenegaldagOp vrijdag 3 april organiseerde onze school een Senegalprojectdag o.l.v. Johan Poppe. De opbrengst ging naar ons bouwproject in Senegal. De zesdes werkten bij bedrijven en schonken hun dagloon weg. De vierdes en vijfdes deden een gesponsorde voettocht en de lagere cyclys had een uitgewerkte Senegaldag op school. De dag werd afgesloten met een slotbezinning, een djembésessie en een ballonoplating op de speelplaats. Onze school haalde 25.000 euro op. Een grote proficiat aan alle medewerkers en iedereen die dat mogelijk heeft gemaakt! Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Karlien Vastenavondt en Bie Michem.
20.04.2015 LilleOp donderdag 2 april gingen alle tweedes naar Lille op excursie in het kader van de lessen Frans. Het werd een boeiende en leerrijke uitstap. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze uitstap, met dank aan Hilde Bosman en aan Katrien De Smet.
20.04.2015 HellasreisTijdens de paasvakantie gingen een grote groep zesdes o.l.v. een enthousiast leerkrachtenteam naar Griekenland op excursie. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een uitgebreide fotoreportage, met dank aan adjunct-directeur Patrick De Smet.
01.04.2015 SenegalOp maandag 30 maart vond een volleybalwedstrijd plaats tussen  leerkrachten en leerlingen ten voordele van het Senegalproject. De wedstrijd mocht rekenen op veel belangstelling. Iedereen gaf zich volledig in deze spannende wedstrijd. De leerlingen wonnen verdiend van de leerkrachten. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze sportieve clash der titanen met dank aan Bruno Van den Bussche.
27.03.2015 SenegalquizOp vrijdagavond 27 maart vond de Senegalquiz ten voordele van ons bouwproject in Senegal plaats. Johan Poppe en Pieter Lambrecht presenteerden de quiz, die werd opgesteld door Gert Vinck, Sven Van der Linden, Sven Mettepenningen en Koen Straetman. De quiz had een wachtlijst voor ploegen en de avond werd een groot succes. Het deed ons deugd dat we heel wat oud-leerlingen en andere sympathisanten van de school mochten verwelkomen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van de verschillende deelnemende ploegen.
27.03.2015 OpstapdagenDonderdag en vrijdag 26 en 27 maart waren het Opstapdagen voor de zesdeklassers van de basisscholen uit Groot-Dendermonde, Lebbeke, Berlare en Buggenhout. Ze bezochten de scholen van de Archipelgroep en bij ons in het Heilige Maagdcollege konden ze genieten van enkele proeflesjes zoals Latijn, Frans en geschiedenis of wiskunde, natuurwetenschappen en Engels. Het werden twee leerrijke, aangename dagen! Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Petra Deboom.
26.05.2015 Open Dag 2015
Graag nodigen we u uit op onze Open Schooldag die zal plaatsvinden op zondag 10 mei. Klik hier voor de informatiefolder. Klik hier om u in te schrijven voor de brunch.
26.03.2015 Oscar RomerocollegeKlik hier voor een PDF van de Powerpoint van de directeur over het Óscar Romerocollege.
23.03.2015 We zijn zeer trots dat voor het vierde jaar op rij een leerling van onze school zich wist te plaatsen voor de finale van de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Andries Baert uit 6 LaWi B slaagde erin bij de beste 72 leerlingen te eindigen van de bijna 11000 deelnemers. De finale vindt plaats op 2 april. We duimen alvast voor Andries! Klik hier voor meer informatie of als je eens jezelf wilt meten met de opgaven. Met dank aan Sven Mettepenningen voor dit nieuwsbericht.
23.03.2015 Wiskunnend WiskeWe zijn bijzonder trots dat onze leerlingen uit 6 WeWi B, 6 LaWi B en 6 GrWi B de bronzen medaille behaald hebben op de finale van de wedstrijd Wiskunnend Wiske. Dat is een wedstrijd georganiseerd door de VUB waaraan je als klasgroep kann deelnemen en waarvoor je gedurende het schooljaar enkele opdrachten moet vervullen. Voor het vierde jaar op rij slaagden we er in ons te plaatsen voor de finale. Dit jaar deden de leerlingen er nog een schepje bovenop en scoorden ze ook op de finaledag zeer goed, met een derde plaats als gevolg. We wensen hun en hun leerkracht wiskunde, Dirk De Maerschalck, dan ook een dikke proficiat! Klik hier voor meer informatie. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Sven Mettepenningen.
23.03.2015 ZonsverduisteringOp vrijdag 20 maart vond een zonsverduistering plaats die ook op onze school niet onopgemerkt voorbijging. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's van deze unieke gebeurtenis, met dank aan Bruno Van den Bussche.
19.03.2015 GeldropOp 25 februari ging 3 Humane Wetenschappen A onder leiding van Koen Straetman en Dimitri Steels naar Geldrop voor het tweede deel van de uitwisseling met het Strabrechtcollege. Het werd opnieuw een onvergetelijke ervaring met o.a. een workshop breakdance, collages maken, trendwatching in Eindhoven, ... Het werd kortom een leerrijke ervaring voor onze leerlingen. Met dank Koen Straetman en Dimitri Steels voor de foto's en dit bericht. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze uitwisseling.
18.03.2015 Gaat je kind volgend schooljaar 2015-2016 naar het eerste jaar van het middelbaar in een Dendermondse school? Dan kan je je kind inschrijven vanaf 16 maart 2015. De voorrangsperiode bij de inschrijvingen (2-13 maart) is ondertussen achter de rug. Wie zijn zoon of dochter voor het eerste jaar wil inschrijven, kan dat volgende week doen op 24 maart van 18.30 - 20.30. De toegang is via de Noordlaan. Klik hier voor de data van alle inschrijvingen.

15.03.2015

DominoZaterdag 14 maart was de laatste voorstelling van de musical "Domino" (script Allard Blom en Frank Van Laecke) op onze school. Met vier uitverkochte voorstellingen, een supergemotiveerde toneelgroep o.l.v. regisseur Pascal Putteman en met telkens een zeer enthousiast publiek werd deze productie een groot succes! We wensen alle deelnemers en medewerkers aan deze productie van harte profciat. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van de voorstelling. Klik hier voor de toneelsite.
02.03.2015 SVSOp woensdag 25 februari konden onze minivoetbalkadetten zich in Zele plaatsen voor de volgende ronde van het SVS-tornooi. Robin, Jonas, Chiel, Josué, Colin, Jens en Noah wonnen met overtuiging hun vier poulewedstrijden. Ze bewezen allemaal over een flink gevulde koffer minivoetbalbagage te beschikken: inzicht in het spelk, technisch vaardig, snelheid bij de omschakeling naar aanval of naar verdediging en bovenal een stevige portie "grinta" of winnaarsmentaliteit. Mogelijk wachten hen nog fraaie resultaten in de volgende ronde. Dromen mag! Gefeliciteerd met de kwalificatie en wij supporteren mee. Met dank aan Danny Van De Velde voor dit sportbericht. Klik hier voor de groepsfoto in het groot.
02.03.2015 UitwisselingIn het kader van de lessen Frans kregen 2MC en 2ME op donderdag 12 februari het bezoek van leerlingen van de Waalse partnerschool Institut de la Providence uit Champion. In de voormiddag lieten zij onze gastleerlingen via een spel kennismaken met onze mooie stad. 's Namiddags brachten ze een zeer gesmaakt bezoek aan Technopolis in Mechelen. De uitwisseling verliep voor onze leerlingen over de hele lijn "super amicaaltjes". Ze kijken al uit naar het geplande tegenbezoek. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Danny Van de Velde voor de foto's en dit bericht
01.03.2015 SeminarieOnlangs woonden de seminaristen videojournalistiek o.l.v. Sven Van der Linden een opname van het één-programma 'Bart & Siska' bij. Zo kregen ze een duidelijk beeld van het reilen en zeilen in een tv-studio: publieksopwarming, belichting, geluid, camerabediening, presentatietechnieken, montage, enz. Een van de gasten was Julie Van den Steen. Julie is een oud-leerlinge van Hemaco en volgde zelf ook het seminarie videojournalistiek. Nu maakt ze radio voor MNM en heeft een rubriekje in 'Bart & Siska' (http://www.een.be/programmas/bart-siska/koten-eten). De andere gasten waren Pascal Platel, Bert Vanmechelen en Adriaan Van den Hoof. Na de opname kreeg de groep nog een rondleiding achter de schermen. Klik hier voor foto's van de uitstap, met dank aan Sven Van der Linden voor dit bericht.
01.03.2015 Ga naar de rubriek Blikvangers voor een tweede fotoalbum over de Blijde Intrede van de zesdes op hun Honderd Dagen, met dank aan Emma Dierick.
26.02.2015 ProjectdagIn het kader van de lessen gedrags- en cultuurwetenschappen organiseerden we op maandag 9 februari voor onze leerlingen van 6 Humane Wetenschappen een projectdag rond detentie. Zij bezochten de tentoonstelling PAROL! en woonden een lezing bij over het leven in de gevangenis van Dendermonde. In de namiddag gngen ze creatief aan de slag met stiftgedichten en haiku's. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's met dank aan Emma Dierick en met dank aan Geert De Lathouwer voor dit bericht.
25.02.2015 Om onze zesdes te helpen met hun studiekeuze organiseren we op vrijdag 20 maart in de feestzaal en de self-service van onze school van 19u. tot 21u. een infobeurs met oud-leerlingen. Zij zullen uitleg komen geven over de studierichting die zij momenteel volgen of die zij onlangs hebben afgerond.
24.02.2015 NamurOp vrijdag 13 februari ging het korps voor de pedagogische studiedag op excursie naar Namen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan Magda Merckx.
23.02.2015 Hof Ten HenneIn februari gingen alle tweedes voor het vak aardrijkskunde naar Hof Ten Henne. Ze maakten daar kennis met het leven op de boerderij. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan Katrien De Smet.
23.02.2015 DominoOndertussen is de toneelploeg o.l.v. regisseur Pascal Putteman druk bezig met hun nieuwste musical voor te bereiden. Dit schooljaar brengen ze de musical Domino (script Allard Blom en Frank Van Laecke) met hits van Clouseau. Klik hier om de affiche te zien. Voorstellingen zullen plaatsvinden op 6, 7, 13 en 14 maart 2015. Klik hier om tickets te reserveren, maar er zijn nog enkel kaarten voor 6 maart. Klik hier voor de toneelsite.
12.02.2015 Blijde IntredeOp donderdag 12 februari vierden de zesdes op gepaste wijze hun laatste 100 dagen les op onze school. Zo deden ze onder andere 's morgens verkleed hun Blijde Intrede op school. In de voormiddag hielden ze ook hun 100 Dagenshow die onze vijfdes bijwoonden. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's.
11.02.2015 Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we in samenwerking met de Oud-leerlingenbond een juniorenconvent. Dat is een informele bijeenkomst in de losse sfeer van een praatcafé, waarop we onze oud-leerlingen van de voorbije twee schooljaren en de leraren uitnodigen. De eerste stappen in het hoger onderwijs en vooral de eerste examens bieden ongetwijfeld voldoende stof om van gedachten te wisselen met de klasgenoten en leraars van toen. Afspraak op vrijdag 27 februari 2015 tussen 20.30 u. en 23 u. in de feestzaal (toegang via de Noordlaan). Hou deze datum vrij in jullie agenda en we hopen van harte onze oud-leerlingen opnieuw te mogen ontmoeten.
11.02.2015 Klik hier voor een overzicht van proefwerken in de tweede semester.
10.02.2015 XperiLABIn februari namen onze eerstes deel aan het project XperiLAB.be dat jongeren wil warm maken voor wetenschap. Concreet kwam er een vrachtwagen naar de speelplaats van onze school waarin een heus laboratorium verborgen zat. Onze eerstes maakten zo kennis met wat natuurwetenschappen allemaal kan inhouden. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Bie Michem.
10.02.2015 MOSOp dinsdag 10 februari was het Gekke Dikke Truiendag en ging de verwarming een paar graden lager. De leerlingen werden gevraagd om hun gekste dikke trui aan te trekken. Er werd gratis vers fruit, lekkere soep en warme chocolademelk uitgedeeld. Iedereen kon zich warm dansen op de muziek van Radio MOS. Het werd alvast een groot succes met onze bijzondere dank aan alle collega's, de Leerlingenraad en leerlingen die zich achter dit initiatief geschaard hebben. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's met dank aan Daan Van Cauwenberge.
10.02.2015 Gaat je kind volgend schooljaar 2015-2016 naar het eerste jaar van het middelbaar in een Dendermondse school? Dan kan je je kind inschrijven vanaf 16 maart 2015. Sommige kinderen hebben voorrang als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De ouders kunnen hen al inschrijven tussen 2 en 13 maart 2015 via het secretariaat van de school, na een voorafgaande telefonische afspraak op 052 / 25 88 62 of een mail naar info@hemaco.be. Klik hier voor de data van alle inschrijvingen en voor meer informatie over wie allemaal voorrang bij inschrijvingen heeft.
02.02.2015 SVSOp woensdag 28 januari hadden de SVS-miniemen hun open kampioenschap atletiek indoor in de Gentse Topsporthal. Met meer dan 350 deelnemers uit 60 verschillende scholen was de wedstrijd opnieuw sterk bezet! Tijdens de opwarming liepen sommige atleten Kevin en Jonathan Borlée tegen het lijf." Onze school nam deel met zes jongens en meisjes en kwamen met vier gouden en één zilveren medaille terug naar Dendermonde. Onze hemacoër Arne (Usain Bolt) Naudts behaalde goud op de 60m plus op de 200m spurt. Bij de meisjes behaalden Luca (Kim Gevaert) Heyvaert goud op de 60m spurt en zilver bij het verspringen. Iebe (Ivo Van Damme) Verheyden veroverde het goud op de 800m. We wensen alle medaillewinnaars, deelnemers en begeleiders van harte proficiat met deze bijzondere prestaties. Ga naar de rubriek sportnieuws voor alle resultaten en enkele foto's met dank aan Jan Stevens.
02.02.2015 LichtmisTer gelegenheid van O.L.V. Lichtmis, het naamfeest van onze school, bakten vrijwilligers van de Ouderraad pannenkoeken voor het hele college, waarvoor onze bijzondere dank. Voor de gelegenheid droegen de ouders al de t-shirts met het logo van het Óscar Romerocollege. Ga naar de nieuwspagina van de Ouderraad om enkele sfeerfoto's te zien.
31.01.2015 Klik hier voor foto's van de repetities van de schooltoneelproductie "Domino", met dank aan Bruno Van den Bussche.
22.01.2015 Klik hier voor de toneelsite over de musicalproductie Domino.
13.01.2015 ZwemmenOp woensdag 7 januari vonden de SVS Provinciale Zwemkampioenschappen plaats. Onze schooldelegatie deed het uitermate goed. Maarten Huau behaalde brons op de 50 meter crawl. Balder Van Stichel en Olga Eeckhout veroverden het zilver op de 50 meter rugslag en Liesbeth Steemans kaapte de zilveren medaille weg op de 50 meter crawl. Jens D'Hollanders (50 meter schoolslag) en Lidewij Van Stichel (50 meter rugslag) werden de besten in hun reeks en gingen met de gouden medaille naar huis. In het scholenklassement behaalden zowel de miniemen jongens als de cadetten meisjes goud, kregen onze cadetten jongens zilver en behaalden de miniemen meisjes brons. We wensen al onze zwemmers van harte proficiat met hun mooie resultaten! Ga naar de rubriek sportnieuws voor alle resultaten en enkele foto's met dank aan Jan Stevens.
02.12.2014 VerbeeldingOp donderdag 20 november organiseerden onze leerlingen een workshop over verbeelding samen met de kleuters van het Óscar Romerocollege. Dit project kadert binnen de lessen Seminarie van de vijfde Humane Wetenschappen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan Anke Baert.
02.12.2014 Oud-leerlingendagOp zaterdag 22 november 2014 vond de oud-leerlingendag plaats voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1954, 1964, 1974, 1984, 1989, 1994 en 2004. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een uitgebreide fotoreportage, met dank aan adjunct-directeur Patrick De Smet.
27.11.2014 Eerste SteenOp 27 november werd de eerste steen gelegd van de nieuwe gebouwen van het Óscar Romerocollege. Na een verwelkoming door Algemeen Directeur Hans Vanhulle volgden gelegenheidstoespraken door Patrick Van Lembergen, voorzitter van de raad van bestuur, Mieke Van Hecke, die de meter van het project is, Daniël Geerts, general manager DBFM Scholen van Morgen en Maurits Algra, namens architecten de jong gortemaker algra. Nadat de eerste steen was gelegd, volgde nog een slottoespraak door Piet Buyse, burgemeester van Dendermonde en peter van het project. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's en filmmateriaal van deze plechtigheid.
21.11.2014

Logo Herdenking WOIHet college wou de herdenking van de Groote Oorlog niet onverlet voorbij laten gaan in martelaarstad Dendermonde. Van 12 t.e.m. 14 november organiseerden we dan ook een herinneringdriedaagse met tal van workshops en activiteiten.

Op woensdag 12 november was er voor de hele school een thematische wandeling in de stad langs 25 belangrijke locaties waar WO I gewoed heeft. Onze laatstejaars ontvingen op die punten 50 heterogeen samengestelde groepen leerlingen en gaven op een originele manier de passende, historische uitleg. Het geheel werd plechtig afgesloten op het Heldenplein.

Op donderdag en vrijdag waren er tal van workshops op school en excursies naar Brussel, Namen en de Westhoek. De workshops bestonden uit voordrachten, tentoonstellingen, toneel- en filmvoorstellingen en creatieve ateliers. Zo namen we onder andere deel aan het grote kunstproject van Koen Van Mechelen Coming World Remember Me, waarbij onze leerlingen hun deel zullen bijdragen aan de vooropgestelde 600 000 beeldjes uit klei die in 2018 op een veld in de Westhoek een bestemming zullen krijgen als land art installatie. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze bijzondere projectweek met dank aan Karen Lenssens, Bie Michem, Bruno Van den Bussche, Katrien Deygers en Veronique Van der Meersch.

20.11.2014 DenemarkenVan 7 tot en met 11 november vond aan het Bagsvaerd Kostkole og Gymnasium in Denemarken een conferentie plaats over ondernemerschap op school. Die werd georganiseerd door het netwerk "Education Without Frontiers", waarvan onze school ook deel uitmaakt. Katrijn Van Oudenhove en Anton Princen, leerlingen uit het zesde jaar, namen deel aan deze conferentie. Samen met leerlingen uit 14 verschillende Europese landen woonden ze workshops over ondernemerschap bij en dachten ze na hoe scholen de ondernemers van de toekomst kunnen opleiden. Zo zouden zij  in de toekomst op school ook graag kunnen kiezen voor een seminarie over ondernemerschap. Onze leerlingen werden opgenomen in Deense gastgezinnen. Het werd voor hen een bijzondere internationale ervaring. Directeur Hans Vanhulle is momenteel de president van dit Europese netwerk van scholen en leidde de sessies over de toekomst van het europroject binnen de nieuwe structuren van Erasmus Plus. Pascal Carpentier is de vaste correspondent voor onze school. Koen Van Cauwenberge is verantwoordelijk voor de Europrojectwebsite. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze conferentie en klik hier voor meer informatie op de site van het Europroject.
14.11.2014 Klik hier voor een voorlopige versie van de examenkalender voor alle klassen. Hou er rekening mee dat de volgorde van de examens nog kan veranderen. De definitieve versie wordt volgende week in de klas uitgedeeld en hier ook gepubliceerd.
14.11.2014 Op zaterdag 22 november 2014 vindt de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1954, 1964, 1974, 1984, 1989, 1994 en 2004. De voorbereidingen zijn volop begonnen. Klik hier voor het menu en klik hier voor de uitnodigingsbrief voor de jubilarissen. Wie graag een adreswijziging doorgeeft, kan hier klikken om dat te doen. Klik hier om te zien wie er zich tot nu toe al ingeschreven heeft (last update 14/11/2014).
12.11.2014 HerdenkingOp woensdag 12 november maakten al onze leerlingen een historische wandeling door Dendermonde waarbij onze zesdejaars uitleg over de Eerste Wereldoorlog gaven op verschillende historische plaatsen Dendermonde. Daarna volgde een herdenkingsceremonie aan het monument op het Heldenplein, waarbij na een bezinning en een toespraak door directeur Hans Vanhulle en burgermeester Piet Buysse een krans aan het oorlogsmonument gelegd werd terwijl de Last Post gespeeld werd. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's.
06.11.2014 BrusselIn het kader van de lessen cultuur- en gedragswetenschappen bezochten onze leerlingen van 3 Humane Wetenschapen onder leiding van Koen Straetman de Matongé-wijk in Brussel, waar ze ondergedompeld werden in een Afrikaanse sfeer. In de namiddag gingen we een kijkje nemen op de VRT en kregen we een idee hoe televisie en radio vandaag gemaakt wordt. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Koen Straetman.
06.11.2014 UitwisselingOnze leerlingen van 3 Humane Wetenschappen A ontvingen o.l.v. Koen Straetman en Dimitri Steels de leerlingen van onze partnerschool Strabrecht College uit het Nederlandse Geldrop. Het is ondertussen de derde maal dat dit uitwisselingsproject plaatsvindt. Op het programma stonden o.a. een bezoek aan Mechelen (Kazerne Dossin), een initiatie ultimate frisbee, koken met Jan, een GPS-tocht doorheen Dendermonde en een muzikale battle tussen de Lage Landen. Het werd opnieuw een heel leuke ervaring voor onze leerlingen en in februari brengen zij een bezoek aan Geldrop. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een fotoreportage van deze uitwisseling, met dank aan Koen Straetman.
23.10.2014 Top TeamOp vrijdag 17 oktober mochten onze economieklassen van het derde en het vierde jaar zich met elkaar meten in een gesimuleerd bedrijfsspel met de naam Top Team. De leerlingen werden gepromoveerd tot managers van een topbedrijf en moesten de winst van hun bedrijf zien te maximaliseren om zo de hoofdprijs in de wacht te slepen. Een goed gevulde, leerrijke en plezante voormiddag met een leuke beloning als afsluiter! Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Danny Van de Velde en aan Véronique Van der Meersch, die de leerlingen begeleid hebben.
21.10.2014 BastionTijdens deze excursie in de maand oktober hebben onze eerstejaars o.l.v. Frank Aps en Bie Michem de biotoop in Bastion VIII bestudeerd. Ze moesten met behulp van determineertabellen zo veel mogelijk organismen (bloemplanten en bodemdieren) benoemen. Ook hebben onze leerlingen een aantal abiotische factoren gemeten zoals de temperatuur, het licht, de vochtigheid, enzovoort. Voor onze leerlingen uit het eerste jaar werd het een aangename les over de natuur in de natuur. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Bie Michem.
16.10.2014 Van 10 tot 19 oktober vindt er o.l.v. Sven Van der Linden en Nele De Clercq een uitwisseling plaats tussen laatstejaars van het Heilige Maagdcollege van Dendermonde en leerlingen van Hoërskool Garsfontein uit Pretoria, Zuid-Afrika. Het is de zesde keer dat deze tweejaarlijkse intercontinentale uitwisseling wordt georganiseerd. Op zaterdag 11 oktober werd de groep op het stadhuis van Dendermonde ontvangen door burgemeester Buyse. Verder op het programma staan een fietstocht langs de Schelde, Passendale en Brugge, Maredsous, Bouillon, Brussel, Gent en een driedaags bezoek aan Parijs. Klik hier voor meer informatie over dit project en klik hier om de fotoblog op Facebook te volgen. Ondertussen bleef die project niet onopgemerkt in de regionale pers. Klik hier voor een artikel van Het Nieuwsblad en Klik hier voor een artikel in Het Laatste Nieuws, met dank aan Sven Van der Linden voor dit bericht.
15.10.2014 Bronzen medailleNa hun plaatsing in de voorronde in Gent, mochten onze meisjes in de finaleronde aantreden tegen St-Vincentius Gijzegem, Berkenboom en Heilige Familie uit Sint-Niklaas. We kunnen terecht trots op hen zijn, want zij behaalden de derde plaats in Oost-Vlaanderen en een bronzen medaille.

We wensen hen en hun trainer van harte proficiat met dit sportieve resultaat. Ga naar de rubriek sportnieuws voor enkele foto's met dank aan Bruno Van den Bussche.
13.10.2014 KampioenDenté De Schepper uit 4 HW heeft met haar pony Orchid's Syria een bronzen medaille behaald op het Belgisch kampioenschap dressuur. Denté werd zowel in de proef 'par equipe' als in 'de individuelle' en de kür op muziek derde. We wensen Denté van harte proficiat met dit mooie resultaat op nationaal niveau.
13.10.2014 ZindagenElk jaar gaan onze zesdejaars twee dagen op zindagen. Het is de bedoeling om hen te confronteren met een aantal aspecten van het leven dat hen te wachten staat na de middelbare school. In een aantal workshops, meestal begeleid door externe specialisten, krijgen ze de mogelijkheid hun ideeën te vormen of aan te scherpen door na te denken, te discussiëren of een spel te spelen. Die workshops gaan onder andere over binnenlandse politiek, seksualiteit en ethiek, justitie, mondiale vorming, engagement en religie. Daartoe leven ze twee dagen samen in de Oude Abdij in Drongen. Op maandag en dinsdag 6 en 7 oktober was het zo de beurt aan 6 EcMt a en b en 6 HW b. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze klassen, met dank aan Katrien Deygers, en voor enkele foto's van de klas van Magda Merckx, waarvoor ook dank aan haar.
12.10.2014 Op zaterdag 22 november 2014 vindt de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1954, 1964, 1974, 1984, 1989, 1994 en 2004. De voorbereidingen zijn volop begonnen. Klik hier voor het menu en klik hier voor de uitnodigingsbrief voor de jubilarissen. Wie graag een adreswijziging doorgeeft, kan hier klikken om dat te doen.
12.10.2014 MolsbroekEind september ging iedere klas uit het vierde jaar op excursie naar het natuurreservaat Molsbroek in Lokeren o.l.v. Dirk De Munter en Hans Kinders. De leerlingen maakten kennis met het natuurreservaat. Ze kregen uitleg over biotopen, lagere planten, waterdietjes en hogere organismen. Ook vingen ze waterdiertjes die ze dan moesten benoemen met determinatietabellen. Over deze excursie zullen ze een wetenschappelijk verslag moeten schrijven. Het leren schrijven van zo'n verslag werd voorbereid in de lessen Nederlands. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een impressie van deze uitstap.
12.10.2014 TragelOp vrijdag 10 oktober vond de Tragelvoetbalcompetitie plaats. Na een reeks van spannende wedstrijden met Sven Mettepenningen als scheidsrechter eindigden de 4 Latijn A en de 4 Grieks-Latijn / Latijn B en C samen op de eerste plaats. Na de krokusvakantie zal de volgende reeks wedstrijden volgen om te weten te komen wie de sterkste is. Ga naar de rubriek sportnieuws voor enkele sfeerbeelden van de wedstrijden en teamfoto's van de twee winnende ploegen.
02.10.2014 VideojournalistiekDe seminaristen videojournalistiek hebben een uitzending van het één-programma 'Café Corsari' bijgewoond. Zo kregen ze een perfect beeld van het reilen en zeilen in een tv-studio: publieksopwarming, belichting, geluid, camerabediening, presentatietechnieken en de spanning die bij een live-uitzending komt kijken. De gasten waren Dan Aykroyd (http://www.een.be/programmas/cafe-corsari/who-you-gonna-call), Zdenek Stybar, Lieven Scheire (http://www.een.be/programmas/cafe-corsari/de-24ste-uitreiking-van-de-ignobelprijzen) en Bent Van Looy. Voor de muzikale omlijsting zorgde Jan De Wilde. Bezoek dit fotoalbum met dank aan Lissa Muyldermans.
23.09.2014 SportdagOp vrijdag 19 september vond de Sportdag op onze school plaats. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een impressie van de Sportdag van onze
16.09.2014 Mgr. DelgadoOp dinsdag 16 oktober kregen de scholen van het toekomstige Óscar Romerocollege, waaronder ook onze school, hoog bezoek van Monseigneur Van Looy, bisschop van Gent, en Monseigneur Jesus Delgado, vicaris-generaal in San Salvador en destijds secretaris van de in 1980 vermoorde aartsbisschop van El Salvador, Óscar Romero. Ook burgemeester Piet Buyse, peter van het project, gedeputeerde van de provincie Jozef Dauwe en deken Paul De Baere maakten hun opwachting. Mgr. Delgado getuigde van het martelaarschap van Óscar Romero. Klik hier voor een artikel over dit bezoek samen met een fotoreportage. 
14.09.2014 Op vrijdag 19 september vindt de Sportdag plaats. Klik hier voor de informatiebrochure.
13.09.2014 PensioensvieringOp vrijdag 12 september namen we afscheid van vier monumenten uit de geschiedenis van het college: Rudy De Maere, Georges De Troetsel, Erik Robberecht en Paul Van Cauteren. Het feestcomité zorgde voor een mooie pensioenviering met de nodige afscheidsspeeches, cadeaus, bloemen en gepaste muziek. Danny Van de Velde bracht hulde aan Paul Van Cauteren. Koen Straetman zwaaide Rudy De Maere uit en Geert De Lathouwer nam afscheid van Erik Robberecht met een afscheidsspeech van Gert Vinck. We wensen onze collega's alvast het allerbeste toe buiten de muren van het college. We waren ook blij dat we heel wat oud-collega's mochten begroeten. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze pensioensviering te zien en een bijzonder filmpje voor Paul Van Cauteren.
11.09.2014 Inleefdag eerstesOp dinsdag 2 september hadden onze eerstejaars hun Inleefdag. Dankzij het enthousiasme van de organisatoren en de leerlingen werd het een mooie dag waarop iedereen via allerlei spelletjes en activiteiten elkaar wat beter kon leren kennen. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze zonnige kennismakingsdag te zien, met dank aan Bie Michem.

Klik hier voor de updatepagina van het vorige schooljaar.

Agendamenu Heilige Maagdcollege Dendermonde
Aankondigingen
Klik hier voor de Taalnota.
Schoolonline
Weekagenda
Senegalproject
Project Zuid-Afrika
Zoekmachine
Gebruik deze zoekmachine als je iets niet op de site kunt vinden of het hele internet met dank aan FreeFind

Site search Web search

Bibliotheek
Bib
Klik hier om de online catalogus te raadplegen van de schoolbibliotheek. Tik een * in om de hele collectie te zien. Klik hier (PDF, 1,5 Mb) om de recente aanwinsten te zien.

Log in

Vision Webdesign - 2004