hemaco

:: Lagere school :: VHTI (TSO / BSO) :: Avondschool ::

Heilige Maagdcollege Dendermonde

Visie door ervaring

Laatste updates Heilige-Maagdcollege Dendermonde

Laatste updates

05.02.2016 Pedagogische StudiedagOp vrijdag 5 februari 2016 vond de eerste gezamenlijke pedagogische studiedag van het Óscar Romerocollege plaats in het Hotel Serwir in Sint-Niklaas. Eerst stelde Algemeen Directeur Hans Vanhulle het directieteam voor. Daarna presenteerde Pieter Sprangers van het bedrijf Domo De Refontiro de resultaten van de PNIC-bevragingen over het welbevinden van het personeel op school. De gelijkenissen tussen de verschillende scholen bleken groter te zijn dan de verschillen. Daarna maakten we kennis met de figuur van Óscar Romero die de inspiratiebron van onze school is. Ten slotte sprak Chris Wyns als directeur van een school in het Brusselse over culturele en religieuze diversiteit op school. Klik hier om de foto's te zien op de site van het Óscar Romerocollege te zien, met dank aan Directeur Patrick De Smet.
04.02.2016 100 DagenOp 4 februari vierden de zesdes hun laatste 100 dagen op school. Ze deden dat o.a. met een Blijde Intrede het eerste lesuur en een show die ook de vijfdes mochten zien. Klik hier om de foto's te zien op de site van het Romerocollege.
01.02.2016 LichtmisTer gelegenheid van O.L.V. Lichtmis, het naamfeest van onze school, bakten vrijwilligers van de Ouderraad pannenkoeken voor het hele college, waarvoor onze bijzondere dank. Klik hier om de foto's te zien op de site van het Romerocollege.
28.01.2016 OscarsTer gelegenheid van Gedichtendag vond op 28 januari 2016 de prijsuitreiking plaats van de eerste editie van de Oscars van de Poëzie. Klik hier om de winnende gedichten te lezen, de foto's van de prijsuitreiking te zien en de namen van de winnaars te weten te komen.
19.01.2016 ZwemmenOp het Provinciaal Zwemkampioenschap in Sint-Niklaas van 6 januari behaalden onze jongens bij de Cadetten zilver en de meisjes bij Scholieren brons in de categorie 4 x 50 meter aflossing. In het scholenklassement konden onze meisjes bij de Scholieren brons halen en kaapte de jongens bij de Cadetten zelfs het goud weg. We wensen al onze deelnemers van harte proficiat met hun sportieve prestaties! Ga naar de rubriek sportnieuws voor alle uitslagen en enkele foto's, met dank aan Jan Stevens.
06.01.2016 ReceptieOp dinsdag 5 januari vond de nieuwjaarsreceptie plaats voor alle scholen van het Óscar Romerocollege. Voorzitter Patrick Van Lembergen hield een toespraak waarin hij sprak over geloof en vertrouwen in ons schoolproject. Daarna werd de vernieuwde schoolsite voorgesteld. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's van deze receptie. Klik hier om de nieuwe schoolsite van het Óscar Romerocollege te zien.
04.01.2016

We wensen u het allerbeste voor 2016!

 

Voor elk kind,
voor elke jonge mens
dromen wij een thuis,
al was het maar een huisje,
1 kamer groot.
Een huisje met twee ramen,
eentje op het oosten, om de zon te zien op komen
en eentje op het westen, om ze weer te zien ondergaan.
Zo kan dat kind weten dat het weer een dag geleefd heeft.
Ik droom een huisje voor elk kind,
met een raampje in het dak
om naar te sterren te kunnen kijken,
en te dromen
over hoe het zou zijn
om te leven in een wereld zonder angst,
zonder haat en oorlog;
dromen over vrede en geluk,
en kansen om te groeien
als mens van goede wil.
Dromen dus van gewoon groot worden;
zoals dat Kind,
van meer dan 2000 jaar geleden,
reeds droomde voor elke mens
hoe klein of groot die zijn zou.

JoP – Kerst 2015

15.12.2015 Oscar RomerocollegeWilt u uw kind volgend schooljaar 2016-2017 inschrijven in het Óscar Romerocollege, klik hier hier voor de inschrijvingsdata en alle informatie die u nodig heeft om dat te kunnen doen.
14.12.2015 TaalheldenTijdens de Week van het Nederlands (van 10 tot 17 oktober) organiseerde Taalhelden – de jongerenwebsite van de Nederlandse Taalunie – een songtekstvertaalwedstrijd genaamd ‘Opstad Funk’. Iedereen in zijn kielzog gelaten ging Duncan Scherpereel uit 4 Wetenschappen A met de palmtak aan de haal en hij won daarbij een tablet. Hij schreef een creatieve, ritmegetrouwe vertaling van ‘The Day That Never Comes’ van Metallica. De jury oordeelde nog dat Duncan dicht bij de sfeer en de taal van het oorspronkelijke nummer gebleven was: duister en poëtisch. Proficiat met de zege Duncan! Ga hier naar de website van de Taalhelden voor meer informatie. Met dank aan Lieven Aelbrecht.
30.11.2015 DubaiOnze leerlingen Rune Vierendeels (1La), Loike Vierendeels (3LBb) en Ins De Troetsel (4HUWb) behaalden zilver op het wereldkampioenschap Rope Skipping voor scholengroepen in Dubai. Samen met de geselecteerde leerlingen van het SVI hebben ze de kleuren van het Óscar Romerocollege meer dan verdedigd: 22 medailles, 4 bekers en zilver in de overall scholenstand. Proficiat aan alle deelnemers! Ga naar de rubriek sportnieuws voor meer foto's.
26.11.2015 volleyOnze volleymeisjes hebben in de kleine finale van de SVS-competitie in Gent de Broederschool van Sint-Niklaas verslagen met 3-1 (25-22 / 25-20 / 20-25 / 26-24). Proficiat met jullie bronzen plak Mart, Linde, Marie, Delphine, Iris, Laura, Emma, Margo, Femke en coaches Sven Van der Linden en Pieter Lambrecht! Klik hier om de foto in het groot te zien.
24.11.2015 OLDOp zaterdag 21 november 2015 vond de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1955, 1965, 1975, 1985, 1990, 1995 en 2005. Het college was blij zo veel oud-leerlingen en oud-leerkrachten te mogen verwelkomen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan directeur Patrick De Smet.
16.11.2015 ExcursieOp vrijdag 30 oktober brachten de leerlingen  de 3de GL/LA/ LBa/Lbb o.l.v. Simon Aerts, Wim Decommer en Koen Straetman een bezoek aan het STeM in Sint-Niklaas. Daar volgden ze twee workshops rond archeologie en het dateren van Romeinse munten. Daarnaast werden ze rondgeleid in het Mercatormuseum. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Koen Straetman.
16.11.2015

PaixHet Heilige Maagdcollege betuigt zijn medeleven met de familieleden van de slachtoffers van de dodelijke aanslagen in Parijs. De school veroordeelt iedere vorm van extremisme en geweld.

Op maandag 16 oktober hielden we als school samen met de rest van Europa een minuut stilte ter nagedachtenis van alle slachtoffers. Mina Boel las namens de Leerlingenraad ook een bezinningstekst voor. Lees hier deze tekst die Johan Poppe schreef n.a.v. deze droevige gebeurtenissen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's.

10.11.2015

Hier zijn de examenroosters:

Veel succes met de voorbereiding!

09.11.2015 Klik hier voor een overzicht van wie er zich al ingeschreven heeft voor de Oud-leerlingendag.
08.11.2015 SVSOp 28 oktober vond in Zwijnaarde het SVS provinciaal kampioenschap voor veldlopen plaats. Voor de eerste maal in de SVS geschiedenis van onze school slaagden twee broers, namelijk Sieben en Bent Roggeman, erin om beiden een medaille te halen op deze scholencross. We wensen Sieben, Iebe en Bent van harte proficiat met hun medaille en we zijn trots op de sportieve prestaties van al onze lopers. Ga naar de rubriek sportnieuws voor alle uitslagen met dank aan Jan Stevens en voor enkele foto's met dank aan Sietse Van der Kelen.
08.11.2015 Bedrijfsbezoek en MASOp vrijdag 30 oktober brachten de 3de Economische A en B een bedrijfsbezoek aan de Coca-Cola fabriek in Wilrijk en bezochten ze het Havenpaviljoen aan het MAS in Antwerpen. Dat alles gebeurde in het kader van het vak economie. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze excursie te zien, met dank aan Veronique Van der Meersch.
29.10.2015 De werken voor de nieuwe schoolgebouwen van het Óscar Romerocollege zijn volop bezig.Ga naar de rubriek Blikvangers om een nieuwe timelapsevideo van de werken te zien.
29.10.2015 GeldropOp dinsdag 20 oktober startte de uitwisseling met leerlingen van het Strabrechtcollege in Geldrop. Onze leerlingen (en hun ouders) van 3e GL/LA/LBb zorgden ervoor dat ze ondergedompeld werden in de Vlaamse gewoontes. Op het programma stond o.a. een GPS-tocht in Dendermonde, een rapworkshop, sportactiviteiten, een bezoekje aan Mons 2015 (culturele hoofdstad) waar onze leerlingen zich lieten inspireren om zelf creatief aan de slag te gaan, en een muzikale battle der Lage Landen. In april trekken onze leerlingen o.l.v. Koen Straetman en Dimitri Steels richting Nederland. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's.
22.10.2015 BiotoopstudieTijdens een biotoopstudie in Bastion VIII hebben onze eerstejaars les gekregen over de natuur in de natuur. Ze moesten met behulp van determinatietabellen bloemplanten benoemen. Ook hebben de leerlingen een aantal abiotische factoren gemeten zoals de bodem, de bodemtemperatuur, de lichtsterkte, de bodemvochtigheid en de bodemdoorlatendheid. Het weer viel wel tegen dit schooljaar waardoor de uitstap voor enkele klassen letterlijk in het water viel en de biotoopstudie niet kon doorgaan door het slechte weer. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van de eerstes, met dank aan Bie Michem.
11.10.2015 Op zaterdag 21 november 2015 vindt de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1955, 1965, 1975, 1985, 1990, 1995 en 2005. Klik hier om de uitnodigingsbrief te lezen. Ga naar Tickets om jezelf en eventueel je partner in te inschrijven en dat ten laatste op 13 november. Wie graag een adreswijziging doorgeeft, kan hier klikken om dat te doen.
11.10.2015 ZIN-dagenElk jaar gaan onze zesdejaars twee dagen op ZIN-dagen. Het is de bedoeling om hen te confronteren met een aantal aspecten van het leven dat hen te wachten staat na de middelbare school. In een aantal workshops, meestal begeleid door externe specialisten, krijgen ze de mogelijkheid hun ideeën te vormen of aan te scherpen door na te denken, te discussiëren of een spel te spelen. Die workshops gaan onder andere over binnenlandse politiek, seksualiteit en ethiek, justitie, mondiale vorming, engagement en religie. Daartoe leven ze twee dagen samen in de Oude Abdij in Drongen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van de ZIN-dagen van de 6 WeWi A en B en 6 LaWiB, met dank aan Magda Merckx.
06.10.2015 MolsbroekIn de week van 6 oktober zullen alle vierdes o.l.v. Dirk De Munter en Hans Kinders op wetenschappelijke excursie gaan naar het natuurreservaat Molsbroek in Lokeren. De leerlingen krijgen er uitleg over biotopen, lagere planten, landschapsvorming en ze berekenen de biotische index door waterdieren te vangen en te determineren. Van deze uitstap zullen ze een verslag maken voor de vakken biologie en Nederlands. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van de excursie van de 4 Latijn BA en de 4 Wetenschappen A en B te zien.
01.10.2015 zwembadOp donderdag 1 oktober opende Algemeen Directeur Hans Vanhulle het vernieuwde zwembad van het Óscar Romerocollege. De leerlingen van de lagere school en de eerste graad zullen hier komen zwemmen. In zijn toespraak schetste hij de lange en soms moeizame geschiedenis van dit zwembad. Het was tien jaar geleden dat de vorige renovatie van het schoolzwembad plaatsvond en hij hoopt dat onze leerlingen opnieuw minstens tien jaar hier zorgeloos zullen kunnen zwemmen. De sportleerkrachten waren alvast opgetogen. Klik hier voor de volledige toespraak. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's.
22.09.2015 Ben je een poëtisch talent? Dan is dit je kans. We organiseren een poëziewedstrijd voor alle leerlingen van het toekomstige Óscar Romerocollege. Schrijf een gedicht met toekomst als thema. Ten laatste vrijdag 13 november kun je op het schoolsecretariaat je gedicht afgeven en misschien win jij dan wel een van de Óscars van de Poëzie? Klik hier voor het wedstrijdreglement en veel succes met het schrijven! Klik hier voor de affiche.
21.09.2015 Sportdag 2015Op vrijdag 18 september vond de Sportdag plaats. De leerlingen van het eerste en van het tweede jaar namen klassikaal deel aan de Sportdag terwijl de andere leerlingen konden deelnemen uit een waaier van activiteiten. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van de eerstes, met dank aan Bie Michem, en aan de enkele foto's van de tweedes, met dank aan Katrien De Smet.
15.09.2015 Peters en metersOp vrijdag 11 september ontmoetten onze meters en peters uit het zesdes jaar voor het eerst hun meter- en peterkindjes uit het eerste jaar. Via een zoektocht met Zuid-Afrikaans tintje kwamen ze te weten wie bij wie hoorde. Zodra dat was gelukt, kon er worden kennisgemaakt met elkaar aan de hand van leuke spelletjes die de meters en peters hadden bedacht. Het warm welkom aan onze nieuwste leerlingen werd kracht bijgezet door het lekkers dat ze kregen van hun meters en peters. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze kennismaking, met dank aan Pieter Lambrecht.
13.09.2015 Op 18 september vindt onze Sportdag plaats. Klik hier voor de informatiebrochure, met dank aan Chris Oosterlinck. Op 18 september vindt onze Sportdag plaats. Klik hier voor de informatiebrochure, met dank aan Chris Oosterlinck. Klik hier voor de brief aan de eerstes en hier voor de brief van de tweedes. Klik hier voor het schema van activiteiten voor de eerstes en hier voor dat van de tweedes. Met dank aan Chris Oosterlinck en aan Frank Aps.
12.09.2015 pensioneringOp vrijdag 11 september wuifden we Jan Marckx uit met de gepaste muziek, speeches en beeldmateriaal. De afscheidsspeech werd door Koen Straetman gegeven. Het werd een mooie en gezellige huldiging. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze pensioenviering te zien.
07.09.2015 Op zaterdag 21 november 2015 vindt de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1955, 1965, 1975, 1985, 1990, 1995 en 2005. De voorbereidingen zijn volop begonnen. Wie graag een adreswijziging doorgeeft, kan hier klikken om dat te doen.
07.09.2015 OnthaaldagOp vrijdag 4september hadden onze eerstejaars hun Inleefdag. Dankzij het enthousiasme van de organisatoren en de leerlingen werd het een mooie dag waarop iedereen via allerlei spelletjes en activiteiten elkaar wat beter kon leren kennen. Op het einde was er gratis ijs voor iedereen. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze kennismakingsdag te zien, met dank aan Bie Michem.
07.09.2015 China Summer CampVan 16 tot 31 juli gingen we met 50 vijfdejaars van het college en het Sint-Vincentiusinstituut op China summer camp onder leiding van Lieselot Claeys en een groep enthousiaste leerkrachten. Onze leerlingen bezochten de highlights in Beijing zoals de Chinese muur. In Chongqing werden ze ondergedompeld in de Chinese taal en cultuur. Het werd een onvergetelijke ervaring voor alle deelnemers. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Lieselot Claeys.
04.09.2015 Op 18 september vindt onze Sportdag plaats. Klik hier voor de informatiebrochure, met dank aan Chris Oosterlinck. Op 18 september vindt onze Sportdag plaats. Klik hier voor de informatiebrochure, met dank aan Chris Oosterlinck. Klik hier voor de brief aan de eerstes en hier voor de brief van de tweedes. Klik hier voor het schema van activiteiten voor de eerstes en hier voor dat van de tweedes. Met dank aan Chris Oosterlinck en aan Frank Aps.
04.09.2015

Het is begin september en niet alleen is het nieuwe schooljaar weer begonnen, ook de cijfers van de toelatingsproeven geneeskunde en tandheelkunde zijn bekend. Als we beide toelatingsproeven (7 juli en 25 augustus) samen bekijken, zien we dat 6185 personen hun kans hebben gewaagd. Slechts 35% van het totaal aantal deelnemers behoorde tot de normgroep, d.w.z. de deelnemers met Belgische nationaliteit die 18 jaar zijn of worden in 2015 en die in 2014-2015 in het laatste schooljaar secundair onderwijs in België zaten. De 11 leerlingen van het Heilige Maagdcollege die hebben deelgenomen aan de toelatingsproeven, behoren allen tot deze normgroep.

Van de 6185 deelnemers slaagden uiteindelijk 1041 personen. Dat brengt het totale slaagpercentage voor 2015 op 16,8%. De normgroep behaalt een slaagpercentage van 27,0%. Van de 11 leerlingen van het Heilige Maagdcollege slaagden er uiteindelijk 7, een bijzonder mooi slaagpercentage van 63,6%. We wensen onze leerlingen van harte proficiat en wensen hen een mooi parcours in het hoger onderwijs.

 Met dank aan Pieter Lambrecht voor dit bericht.

Klik hier voor de updatepagina van het vorige schooljaar.

Agendamenu Heilige Maagdcollege Dendermonde
Aankondigingen
Klik hier voor de Taalnota.
Schoolonline
Weekagenda
Senegalproject
Project Zuid-Afrika
Zoekmachine
Gebruik deze zoekmachine als je iets niet op de site kunt vinden of het hele internet met dank aan FreeFind

Site search Web search

Bibliotheek
Bib
Klik hier om de online catalogus te raadplegen van de schoolbibliotheek. Tik een * in om de hele collectie te zien. Klik hier (PDF, 1,5 Mb) om de recente aanwinsten te zien.

Log in

Vision Webdesign - 2004