hemaco

:: Lagere school :: VHTI (TSO / BSO) :: Avondschool ::

Heilige Maagdcollege Dendermonde

Visie door ervaring

Laatste updates Heilige-Maagdcollege Dendermonde

Laatste updates

23.10.2014 Top TeamOp vrijdag 17 oktober mochten onze economieklassen van het derde en het vierde jaar zich met elkaar meten in een gesimuleerd bedrijfsspel met de naam Top Team. De leerlingen werden gepromoveerd tot managers van een topbedrijf en moesten de winst van hun bedrijf zien te maximaliseren om zo de hoofdprijs in de wacht te slepen. Een goed gevulde, leerrijke en plezante voormiddag met een leuke beloning als afsluiter! Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Danny Van de Velde en aan Véronique Van der Meersch, die de leerlingen begeleid hebben.
21.10.2014 BastionTijdens deze excursie in de maand oktober hebben onze eerstejaars o.l.v. Frank Aps en Bie Michem de biotoop in Bastion VIII bestudeerd. Ze moesten met behulp van determineertabellen zo veel mogelijk organismen (bloemplanten en bodemdieren) benoemen. Ook hebben onze leerlingen een aantal abiotische factoren gemeten zoals de temperatuur, het licht, de vochtigheid, enzovoort. Voor onze leerlingen uit het eerste jaar werd het een aangename les over de natuur in de natuur. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Bie Michem.
16.10.2014 Van 10 tot 19 oktober vindt er o.l.v. Sven Van der Linden en Nele De Clercq een uitwisseling plaats tussen laatstejaars van het Heilige Maagdcollege van Dendermonde en leerlingen van Hoërskool Garsfontein uit Pretoria, Zuid-Afrika. Het is de zesde keer dat deze tweejaarlijkse intercontinentale uitwisseling wordt georganiseerd. Op zaterdag 11 oktober werd de groep op het stadhuis van Dendermonde ontvangen door burgemeester Buyse. Verder op het programma staan een fietstocht langs de Schelde, Passendale en Brugge, Maredsous, Bouillon, Brussel, Gent en een driedaags bezoek aan Parijs. Klik hier voor meer informatie over dit project en klik hier om de fotoblog op Facebook te volgen. Ondertussen bleef die project niet onopgemerkt in de regionale pers. Klik hier voor een artikel van Het Nieuwsblad en Klik hier voor een artikel in Het Laatste Nieuws, met dank aan Sven Van der Linden voor dit bericht.
15.10.2014 Bronzen medailleNa hun plaatsing in de voorronde in Gent, mochten onze meisjes in de finaleronde aantreden tegen St-Vincentius Gijzegem, Berkenboom en Heilige Familie uit Sint-Niklaas. We kunnen terecht trots op hen zijn, want zij behaalden de derde plaats in Oost-Vlaanderen en een bronzen medaille.

We wensen hen en hun trainer van harte proficiat met dit sportieve resultaat. Ga naar de rubriek sportnieuws voor enkele foto's met dank aan Bruno Van den Bussche.
13.10.2014 KampioenDenté De Schepper uit 4 HW heeft met haar pony Orchid's Syria een bronzen medaille behaald op het Belgisch kampioenschap dressuur. Denté werd zowel in de proef 'par equipe' als in 'de individuelle' en de kür op muziek derde. We wensen Denté van harte proficiat met dit mooie resultaat op nationaal niveau.
13.10.2014 ZindagenElk jaar gaan onze zesdejaars twee dagen op zindagen. Het is de bedoeling om hen te confronteren met een aantal aspecten van het leven dat hen te wachten staat na de middelbare school. In een aantal workshops, meestal begeleid door externe specialisten, krijgen ze de mogelijkheid hun ideeën te vormen of aan te scherpen door na te denken, te discussiëren of een spel te spelen. Die workshops gaan onder andere over binnenlandse politiek, seksualiteit en ethiek, justitie, mondiale vorming, engagement en religie. Daartoe leven ze twee dagen samen in de Oude Abdij in Drongen. Op maandag en dinsdag 6 en 7 oktober was het zo de beurt aan 6 EcMt a en b en 6 HW b. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze klassen, met dank aan Katrien Deygers, en voor enkele foto's van de klas van Magda Merckx, waarvoor ook dank aan haar.
12.10.2014 Op zaterdag 22 november 2014 vindt de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1954, 1964, 1974, 1984, 1989, 1994 en 2004. De voorbereidingen zijn volop begonnen. Klik hier om je online in te inschrijven. Klik hier voor het menu en klik hier voor de uitnodigingsbrief voor de jubilarissen. Wie graag een adreswijziging doorgeeft, kan hier klikken om dat te doen.
12.10.2014 MolsbroekEind september ging iedere klas uit het vierde jaar op excursie naar het natuurreservaat Molsbroek in Lokeren o.l.v. Dirk De Munter en Hans Kinders. De leerlingen maakten kennis met het natuurreservaat. Ze kregen uitleg over biotopen, lagere planten, waterdietjes en hogere organismen. Ook vingen ze waterdiertjes die ze dan moesten benoemen met determinatietabellen. Over deze excursie zullen ze een wetenschappelijk verslag moeten schrijven. Het leren schrijven van zo'n verslag werd voorbereid in de lessen Nederlands. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een impressie van deze uitstap.
12.10.2014 TragelOp vrijdag 10 oktober vond de Tragelvoetbalcompetitie plaats. Na een reeks van spannende wedstrijden met Sven Mettepenningen als scheidsrechter eindigden de 4 Latijn A en de 4 Grieks-Latijn / Latijn B en C samen op de eerste plaats. Na de krokusvakantie zal de volgende reeks wedstrijden volgen om te weten te komen wie de sterkste is. Ga naar de rubriek sportnieuws voor enkele sfeerbeelden van de wedstrijden en teamfoto's van de twee winnende ploegen.
09.10.2014

Logo Herdenking WOIHet college wil de herdenking van de Groote Oorlog niet onverlet voorbij laten gaan in martelaarstad Dendermonde. Van 12 t.e.m. 14 november organiseren we dan ook een herinneringdriedaagse met tal van workshops en activiteiten.

Op woensdag 12 november is er voor de hele school een thematische wandeling in de stad langs 25 belangrijke locaties waar WO I gewoed heeft. Onze laatstejaars ontvangen op die punten 50 heterogeen samengestelde groepen leerlingen en geven op een originele manier de passende, historische uitleg. Het geheel wordt plechtig afgesloten op het Heldenplein.

Op donderdag en vrijdag zijn er tal van workshops op school en excursies naar Brussel, Namen en de Westhoek. De workshops bestaan uit voordrachten, tentoonstellingen, toneel- en filmvoorstellingen en creatieve ateliers. Zo nemen we deel aan het grote kunstproject van Koen Van Mechelen Coming World Remember Me, waarbij onze leerlingen hun deel zullen bijdragen aan de vooropgestelde 600 000 beeldjes uit klei die in 2018 op een veld in de Westhoek een bestemming zullen krijgen als land art installatie.

02.10.2014 VideojournalistiekDe seminaristen videojournalistiek hebben een uitzending van het één-programma 'Café Corsari' bijgewoond. Zo kregen ze een perfect beeld van het reilen en zeilen in een tv-studio: publieksopwarming, belichting, geluid, camerabediening, presentatietechnieken en de spanning die bij een live-uitzending komt kijken. De gasten waren Dan Aykroyd (http://www.een.be/programmas/cafe-corsari/who-you-gonna-call), Zdenek Stybar, Lieven Scheire (http://www.een.be/programmas/cafe-corsari/de-24ste-uitreiking-van-de-ignobelprijzen) en Bent Van Looy. Voor de muzikale omlijsting zorgde Jan De Wilde. Bezoek dit fotoalbum met dank aan Lissa Muyldermans.
23.09.2014 SportdagOp vrijdag 19 september vond de Sportdag op onze school plaats. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een impressie van de Sportdag van onze
16.09.2014 Mgr. DelgadoOp dinsdag 16 oktober kregen de scholen van het toekomstige Óscar Romerocollege, waaronder ook onze school, hoog bezoek van Monseigneur Van Looy, bisschop van Gent, en Monseigneur Jesus Delgado, vicaris-generaal in San Salvador en destijds secretaris van de in 1980 vermoorde aartsbisschop van El Salvador, Óscar Romero. Ook burgemeester Piet Buyse, peter van het project, gedeputeerde van de provincie Jozef Dauwe en deken Paul De Baere maakten hun opwachting. Mgr. Delgado getuigde van het martelaarschap van Óscar Romero. Klik hier voor een artikel over dit bezoek samen met een fotoreportage. 
14.09.2014 Op vrijdag 19 september vindt de Sportdag plaats. Klik hier voor de informatiebrochure.
13.09.2014 PensioensvieringOp vrijdag 12 september namen we afscheid van vier monumenten uit de geschiedenis van het college: Rudy De Maere, Georges De Troetsel, Erik Robberecht en Paul Van Cauteren. Het feestcomité zorgde voor een mooie pensioenviering met de nodige afscheidsspeeches, cadeaus, bloemen en gepaste muziek. Danny Van de Velde bracht hulde aan Paul Van Cauteren. Koen Straetman zwaaide Rudy De Maere uit en Geert De Lathouwer nam afscheid van Erik Robberecht met een afscheidsspeech van Gert Vinck. We wensen onze collega's alvast het allerbeste toe buiten de muren van het college. We waren ook blij dat we heel wat oud-collega's mochten begroeten. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze pensioensviering te zien en een bijzonder filmpje voor Paul Van Cauteren.
11.09.2014 Inleefdag eerstesOp dinsdag 2 september hadden onze eerstejaars hun Inleefdag. Dankzij het enthousiasme van de organisatoren en de leerlingen werd het een mooie dag waarop iedereen via allerlei spelletjes en activiteiten elkaar wat beter kon leren kennen. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze zonnige kennismakingsdag te zien, met dank aan Bie Michem.

Klik hier voor de updatepagina van het vorige schooljaar.

Agendamenu Heilige Maagdcollege Dendermonde
Aankondigingen
Schoolonline
Weekagenda
Senegalproject
Project Zuid-Afrika
Zoekmachine
Gebruik deze zoekmachine als je iets niet op de site kunt vinden of het hele internet met dank aan FreeFind

Site search Web search

Bibliotheek
Bib
Klik hier om de online catalogus te raadplegen van de schoolbibliotheek. Tik een * in om de hele collectie te zien. Klik hier (PDF, 1,5 Mb) om de recente aanwinsten te zien.

Log in

Vision Webdesign - 2004