hemaco

:: Lagere school :: VHTI (TSO / BSO) :: Avondschool ::

Heilige Maagdcollege Dendermonde

Visie door ervaring

Laatste updates Heilige-Maagdcollege Dendermonde

Laatste updates

27.06.2014 27/06/2014We sloten de laatste schooldag af met een zonnig optreden op de speelplaats dat zowel door leerlingen als door collega's gesmaakt werd. Voor een aantal collega's die volgend jaar met pensioen gaan, was het ook letterlijk hun laatste schooldag vandaag. We wensen iedereen een deugddoende zomervakantie toe. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's.
24.06.2014 ProclamatieDinsdagavond 24 juni vond de officiële proclamatie van onze afgestudeerde zesdejaars plaats. De avond begon met een eucharistieviering in de kapel. Daarna vond de proclamatie in de Feestzaal plaats voorafgegaan door afscheidsspeeches, muzikale intermezzo's en allerlei prijsuitreikingen. Maarten De Brandt nam afscheid namens de leerlingen. Katoo De Ruysscher en Piet Heyvaert brachten de muzikale intermetzo's. Leerlingen, ouders en korps kregen daarna nog een afscheidsreceptie aangeboden door de school. Van harte proficiat aan alle afgestudeerden! We wensen onze zesdes veel succes toe met hun verdere studiecarrière. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze gedenkwaardige avond te zien.
19.06.2014 BadmintonOp woensdag 21 mei vond de finale van SVS Badminton plaats in Gent. Op de derde plaats in het derde jaar eindigde Youri Geenen. Matthias Hooft behaalde de tweede plaats van het derde jaar en Michiel De Clippeleir kaapte de tweede plaats in het zesde jaar weg. Tibe Van Herewege werd zesde in zijn poule bij het vierde jaar. We wensen alle deelnemers van harte proficiat met hun sportieve prestaties. Met dank aan Youri Geenen om dit bericht door te sturen en voor de begeleidende foto's.
12.06.2014 De boekenlijsten van volgend schooljaar staan online, met dank aan schoolboekenverantwoordelijke Stijn Van de Wiele. Ten laatste op vrijdag 4 juli 2014 moet iedere huidige leerling van de school op het Secretariaat (de verantwoordelijke is Stijn Van de Wiele) zijn ingevulde boekenlijst afgegeven hebben of opgestuurd hebben naar het Heilige Maagdcollege, t.a.v. Stijn Van de Wiele, Kerkstraat 60, 9200 Dendermonde. Na 4 juli moet u zelf uw boeken via de boekhandel bestellen. Leerlingen voor het eerste jaar, nieuwe leerlingen van de school en leerlingen met herexamens krijgen uiteraard wel uitstel om hun boekenlijst in te dienen, maar doen dat best zo snel mogelijk. Klik hier voor meer informatie en / of om binnenkort de boekenlijst van uw zoon of dochter te downloaden als u die nog niet zou hebben.
10.06.2014 SlovakijeVan 28 maart tot en met 4 april deden de 6 Humane Wetenschappen B o.l.v. Lut Steelandt en Geert De Lathouwer een uitwisseling met leerlingen van de Slovaakse school Gymnazium Bilingvalne uit Zilina. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze uitwisseling, met dank aan Cévrylle De Rauw.
03.06.2014 Sportverdienste 2014Op dinsdag 3 juni werd voor de vijfde maal al de jaarlijkse Trofee voor Sportverdienste uitgereikt aan een jongen en aan een meisje die zich dit schooljaar buitengewoon verdienstelijk voor de sport op school gemaakt hebben. Dit jaar werd bij de meisjes Dorien Abbeel verkozen tot Hemaco Sportvrouw voor haar jarenlange inzet eN als kapitein van onze gouden handbalploeg bij de scholieren meisjes.  Ze werden dit jaar immers Vlaams kampioen. Bij de jongens was de eer weggelegd voor Jelle De Wispelaere ook omdat Jelle al vijf opeenvolgende jaren meedoet aan zowel aan atletiek, als aan veldloop en aan zwemmen. Bovendien behaalde hij dit jaar zowel bij het zwemmen als bij de veldloop een medaille op de provinciale kampioenschappen. We feliciteren al onze leerlingen die deelnamen aan de buitenschoolse sportactiviteiten en in het bijzonder onze twee laureaten en het enthousiaste team van leerkrachten die in hun vrije tijd deze leerlingen begeleiden en coachen. Met dank aan Jan Stevens voor dit nieuwsbericht.
03.06.2014 1latAOp woensdagmiddag 28 mei werd 1 Latijn A na een heel spannende competitie kampioen van alle klassen in het eerste jaar. We wensen alle deelnemers aan de klasvoetbalcompetitie van harte proficiat met hun sportieve prestaties. Ga naar de rubriek sportnieuws voor alle uitslagen met dank aan Jan Stevens en met dank aan Paul Van Cauteren voor de foto's.
25.05.2014 OlympiadeDe Juniorolympiade werd voor de vijfde maal in heel België georganiseerd. In deze olympiade voor de tweede graad moeten leerlingen telkens 15 vragen beantwoorden voor fysica, voor chemie, voor biologie en voor aardrijkskunde. Aan de eerste ronde  via computers op school namen 1742 leerlingen deel uit 123 scholen. Daaruit werden de beste 222 leerlingen geselecteerd voor de tweede ronde, onder wie vijf leerlingen van onze school. Makkelijk was deze tweede ronde niet voor hen, want zij  hebben hun vragen 's morgens om half 8 's morgens in een jeugdherberg in London opgelost tijdens de Londonreis van de vierdes. Op zaterdag 23 mei werd tijdens de proclamatie in de aula Pieter De Somer in Leuven bekend gemaakt dat Daan De Keyser uit 4 Latijn A de zilveren medaille behaalde. We wensen hem en zijn ouders dan ook van harte proficiat met dit schitterende resultaat. Onze laureaat werd bekroond met een leuk prijzenpakket (boeken, 3D-periodiek systeem, chemie-spel,…).
24.05.2014 Klasvoetbal 2desDe 2de Moderne B was op woensdagmiddag 21 mei niet te stuiten en werd meer dan verdiend Klasvoetbalkampioen 2014 van de tweedes! We wensen alle deelnemers aan de klasvoetbalcompetitie van harte proficiat met hun sportieve prestaties. Ga naar de rubriek sportnieuws voor alle uitslagen, voor foto's van de competitie van de tweedes en voor de speelagenda van de klasvoetbalcompetitie voor de eerstes op 28 mei, met dank aan Jan Stevens voor het bericht en met dank aan Paul Van Cauteren voor de foto's.
22.05.2014 KirstalgroeicompetitieOp woensdagmiddag 21 mei zijn vijf leerlingen uit de 3 Wetenschappen naar de plechtige prijsuitreiking gegaan in het Paleis der Academiën in Brussel: Laura Bosman, Jinane Bouchlaghmi, Mart De Brandt, Phebe De Smet en Lynn Ost. De verwachtingen in dit Internationaal Jaar van de Kristallografie waren hoog gespannen, want onder de deskundige leiding van Lynn Ost waren twee kristallen zorgvuldig ingepakt en naar Brussel verstuurd. Een van de Hemaco-kristallen viel blijkbaar bijzonder in de smaak van de jury waarbij er nauwkeurig werd gelet op grootte, helderheid, insluitsels en kristalstructuur van het kaliumaluinkristal. Lynn en ‘haar team’ werden uitgeroepen tot winnaar van de kristalgroeicompetitie voor de tweede graad! Een schitterend resultaat indien je weet dat bijna honderd scholen aan deze competitie deelnamen met bijna driehonderd kristalinzendingen. Lynn mocht dan ook een prachtig bergkristal in ontvangst nemen. In de eerste prijs zaten ook t-shirts, spatel, boeken, spuitflessen, maatkolven in een mooie draagtas. Een dikke proficiat aan onze wetenschappers en aan hun enthousiaste begeleidende leerkracht Hans Kinders. Klik hier voor de officiële uitslag. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's met dank aan Hans Kinders.
22.05.2014 HandbalOp woensdag 21 mei behaalden onze meisjes uit het 4de en 5de jaar Goud op het Vlaams Kampioenschap SVS Handbal. In Zwijnaarde speelden ze de finale tegen het Onze-Lieve-Vrouwecollege van Oostende. Ze versloegen de West-Vlaamse ploeg met maar liefst 21-10! Van harte proficiat aan onze meisjes, dank aan de leerkrachten LO en aan de coaches handbal voor deze prachtige namiddag! Met dank aan Pascal Carpentier voor dit nieuws en voor de foto. Klik hier voor een groter formaat van de foto.
22.05.2014 EifelOp donderdag 8 en vrijdag 9 mei 2014 gingen alle zesdes samen voor twee dagen naar de Eifelstreek in Duitsland. De eerste dag maakten ze twee grote wandelingen in de buurt van de maren van Daun en in Gerolstein. Zo werd de theorie uit de lessen aardrijkskunde concreet en zagen ze hoe die vulkanische streek er echt uitziet. Dag twee bezochten ze Aken en moesten ze voor een zoektocht voorbijgangers in het Duits aanspreken. Tot slot bezochten ze nog een museum naar keuze, zoals bijvoorbeeld de Dom van Aken of het Ludwig Forum voor moderne kunst. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's met dank aan Katrien Deygers (ook voor dit bericht), Magda Merckx en Jelle Praet.
21.05.2014 GezondheidsdagOp woensdag 7 mei stond er een gezond ontbijt op het programma. In de les natuurwetenschappen was er al gewerkt rond het thema ‘spijsvertering’. Daarna gingen we met zijn allen de sportieve toer op. Samen de andere eerstejaars van het SVI, VHTI en VTI, samen zo’n 530 leerlingen, we er 6 kilometer gestapt, 3,5 kilometer gejogd of 1,8 kilometer hardgelopen. Met blozend gezonde wangen ging iedereen daarna naar huid. Met dank aan graadcoördinator Petra Deboom voor dit bericht. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's dank aan Bie Michem en Petra Deboom..
19.05.2014 WesthoekOp 30 april vertrok een groep vijfdes en zesdes o.l.v. Rika Jamart en enkele enthousiaste collega’s voor drie dagen naar de Westhoek om al stappend kennis te maken met de Eerste Wereldoorlog. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's met dank aan Rika Jamart en voor een verslag door Lander en Anton.
18.05.2014 Klasvoetbal 3desDe 3 Grieks-Latijn / Latijn B en C werden op woensdagmiddag 14 mei Klasvoetbalkampioen 2014 van de derdes en bezorgden hun klastitularis Rudy De Maere net voor zijn pensioen deze felbegeerde titel! We wensen alle deelnemers aan de klasvoetbalcompetitie van harte proficiat met hun sportieve prestaties. Ga naar de rubriek sportnieuws voor alle uitslagen, voor foto's van de competitie van de derdes en voor de speelagenda van de klasvoetbalcompetitie voor de eerstes op 28 mei en de tweedes op 21 mei, met dank aan Jan Stevens voor het bericht en met dank aan Paul Van Cauteren voor de foto's.
15.05.2014 BruggeDit jaar gingen onze derdejaars op driedaagse naar Brugge. Onze leerlingen volgden daar een projectdag rond drug- en alcoholpreventie met o.a. pakkende getuigenissen, boeiende reportages en een presentatie van de politie. Na deze dag was er natuurlijk ook tijd voor cultuur en ontspanning. In Brugge bezochten we het Historium en Groeningemuseum en leerden we de stad kennen via het spel 'De Brugse Kantjes'. Deze eerste editie was voor leerlingen en leerkrachten een leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Frank Aps en Pascal Carpentier, en met dank aan graadcoördinator Koen Straetman voor dit bericht.
13.05.2014

De examenroosters kunt u hieronder raadplegen:

Veel succes met de voorbereiding!

13.05.2014 PresidentTijdens de Europese conferentie "Europe on the Move" van 7 tot 11 mei in Luxemburg, is Directeur Hans Vanhulle aangesteld tot President van ons netwerk Education Without Frontiers. Als Vice President volgt hij Steve Fowler op. Vanuit deze nieuwe functie zal hij er zich op toeleggen om de samenwerking tussen de 19 scholen van ons netwerk verder uit te werken. De overstap van Comenius naar Erasmus+ is alvast een grote uitdaging voor het komende werkjaar. Meer informatie vindt u op de website van ons Europroject: www.europrojectnet.eu en op www.epos-vlaanderen.be. We wensen hem met deze aanstelling alvast van harte proficiat! Met dank aan Pascal Carpentier voor dit nieuwsbericht.
13.05.2014 ChampionVan 23 tot en met 25 april vond een uitwisseling met Institut de la Providence uit Champion plaats. Leerlingen van 5 EcMt A gingen een dag op bezoek in Champion en onze Waalse vrienden waren voor een dag op onze school te gast. De uitwisseling stond in het teken van het kennismaken van het andere landsdeel en van de beide landstalen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Lieselot Claeys voor dit bericht.
12.05.2014 RijselOp donderdag 3 april trokken we met al onze tweedejaars naar Frankrijk. We bezochten Lille (Rijsel) in het kader van de lessen Frans en geschiedenis. In de voormiddag kregen de leerlingen een rondleiding door de stad. Na de middag trokken ze zelf op pad om hun vragenbundeltje goed in te vullen. Zo namen ze een interview af van een inwoner uit de stad en gingen op zoek naar het meest originele cadeau. Ook de zon was van de partij, waardoor deze excursie niet meer stuk kon. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Maarten De Feyter en met dank aan Joke Roose voor dit bericht.
12.05.2014 NieuwpoortVan maandag 28 tot en met woensdag 30 april trokken we met 160 tweedejaars en 14 begeleidende leerkrachten richting Nieuwpoort. Tijdens deze leefsleutel driedaagse namen de klassen het tegen elkaar op in het Fata Morganaspel op de zeedijk. De eerste avond konden onze tweedejaars kiezen tussen een partijtje minigolf, minivoetbal, een rustige quiz of een meeslepende karaoké. Voorts ging iedereen ook zwemmen in het subtropische zwembad van het hotel. De leerlingen gingen samen op wandeltocht, bouwden zandkastelen en speelden massaspelen op het strand. Onze tropical beach party werd een knalfuif! Kortom, het was een fantastische driedaagse! Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Maarten De Feyter en Hilde Bosman voor de foto's, en met dank aan Joke Roose voor dit bericht.
12.05.2014 HandbalOp woensdag 7 mei behaalden onze meisjes uit het 1ste, 2de en 3de jaar de tweede plaats op het Vlaams Kampioenschap SVS Handbal. In het driehoekstornooi verloren onze meisjes eerst tegen Don Bosco uit Hechtel. In de tweede wedstrijd waren ze echter sterker dan sportschool VILO uit Meulebeke. Onze meisjes wonnen met 15-5. Doordat Hechtel in de derde wedstrijd won van Meulebeke, belandden wij op de tweede plaats. We wensen Alexia, Charlotte, Joke, Nona, Jantien, Hanne, Lies, Mit en Amber en hun begeleider Joke Roose van harte proficiat met hun sportieve prestatie! Ga naar de rubriek sportnieuws voor twee groepsfoto's. Met dank aan Joke Roose voor dit nieuwsbericht.
05.05.2014 MassembreVan 28 tot met met 30 april verbleven de eerstejaars met hun titularissen, enkele vakleerkrachten en administratieven die van wanten weten, in Heer-sur-Meuse in het domein Massembre. Het weer was ons gunstig gezind. De timing verliep perfect. Iedereen had er zin in. Doorheen sport- en spelactiviteiten en klasmomenten werkten we verder aan de goede sfeer binnen de groep van eerstejaars. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een fotoreportage door adjunct-directeur Patrick De Smet, Bie Michem, Sofie Philips en Petra Deboom. Met dank aan graadcoördinator Petra Deboom voor dit bericht.
27.04.2014 VollezeleIn de tweede week van de paasvakantie logeerden 3GL/LB/LC en 3 EC A/C drie dagen lang in het Pajottenlandse Vollezele. Met de zon als trouwe metgezel groeide ook deze editie uit tot een zeer gesmaakte, onvergetelijke ervaring. Voor mijnheer De Maere, die als grote bezieler na Hollenfels ook Vollezele op het spoor zette en jarenlang mee vormgaf, werd dit, met het pensioen in het vooruitzicht, zijn laatste klasdriedaagse. In naam van de o zo vele leerlingen bij wie hetzij Hollenfels, hetzij Vollezele bijzonder zoete herinneringen zal blijven oproepen: dank je Rudi, duizend maal! Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan Danny Van de Velde voor de foto's en voor deze tekst.
24.04.2014 Oscar RomerocollegeOp 24 april vond een persconferentie plaats over de integratie van onze school samen met zeven andere scholen in Dendermonde. Het basisonderwijs in Dendermonde centrum werd reeds samengevoegd op 1 september 2013 en de andere scholen volgen op 1 september 2016. Vanaf dan zullen we deel uitmaken van het Óscar Romerocollege. Meer informatie vindt u in deze persconferentiemap. Volgende week krijgen alle ouders nog een informatiebrief. Ga naar de rubriek Blikvangers om een televisie-interview hierover met directeur Hans Vanhulle op TV Oost te zien en twee online artikels te lezen.
23.04.2014 UitwisselingEind maart verwelkomden onze leerlingen van derde Humane Wetenschappen A onder begeleiding van Koen Straetman en Joris Michiels hun gastleerlingen van het Strabrechtcollege uit Geldrop (Nederland). Aan de hand van allerlei activiteiten (verkenning Gent / Gravensteen, koken met Jan Marckx, lessen bijwonen, een rondleiding op onze school,...) kwamen heel wat cultuurverschillen aan het licht. Toch werden er ook heel wat gelijkenissen ontdekt en werd het een boeiende en leuke ervaring voor zowel onze leerlingen als de begeleidende leerkrachten. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Koen Straetman.
23.04.2014 Meters en PetersIn april organiseerden meter en peters (zesdejaars) over de middag een grote spellenklas voor hun petekinderen uit het eerste middelbaar.  In mei volgt ook nog een gezellig samenzijn op de Tragel met picknick. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Kaat Van Roeyen.
23.04.2014 WiskundedagOp donderdag 3 april mochten de leerlingen van het 6de jaar met 6 of 8 uur wiskunde per week in groepjes van 4 of 5 een volledige lesdag aan een onderzoeksopdracht werken. Dit jaar was het thema “De wijzers van de tijd”. Omdat Dirk de Maerschalck samen met Sven Mettepenningen op de Masterclass Mathematics in Zweden vertoefde, sprong collega Guido De Mey in als “assistent” om alles vlot te laten verlopen, waarvoor nogmaals hartelijk dank. De fotoreportage toont dat de leerlingen die dag echt graag op school waren en genoten van hun teamwork! Ga naar de rubriek Blikvangers voor deze foto's, met dank aan Magda Merckx.
21.04.2014 Tweeëntwintig leerlingen uit de vijfdes o.l.v. Nele De Clercq en Sven Van der Linden deden dit schooljaar een uitwisseling met Hoërskool Garsfontein in Pretoria, Zuid-Afrika. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een fotoselectie door de deelnemers, met dank aan Sven Van der Linden.
07.04.2014 SenegaldagOp vrijdag 4 april nam de hele school onder leiding van Johan Poppe en een enthousiast team van leerkrachten deel aan de Projectdag over Senegal. In de voormiddag gingen onze zesdes werken ten voordele van het Senegalproject terwijl leerlingen van andere jaren deelnamen aan sponsoractiviteiten. In de namiddag konden leerlingen kiezen uit een waaier van activiteiten in verband met Senegal. De dag werd afgesloten met een bezinning en een ballonoplating door de lagere school. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's.
02.04.2014 Wiskunnend Wiskke WedstrijdOp Pi-dag gingen de 6 WeWi B voor het derde jaar op rij naar de finale van de wedstrijd Wiskunnend Wiske aan de VUB. Ze kregen enkele moeilijke wiskundeopdrachten voorgeschoteld, die ze telkens met veel enthousiasme aanpakten. Wiskunde werd zo weer eens benaderd vanuit een ander perspectief. Proficiat aan onze deelnemers! Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Britt Cools.
01.04.2014 FinalistenDe Faculteit Letteren in Brussel (HUBrussel) organiseert jaarlijks een taalwedstrijd voor alle laatstejaars secundair onderwijs in Vlaanderen. Twee van onze leerlingen konden na de eerste, schriftelijke ronde doorstoten tot de finale. Daarin moesten ze voor publiek een PowerPointpresentatie geven en nadien vragen van de jury beantwoorden. Onze beide finalisten deden het zeer goed, want zowel Marie Jacobs (voor Nederlands) als Justien De Backer (voor Duits) kwamen naar huis met een zeer eervolle tweede plaats. Met dank aan Katrien Deygers voor dit bericht.
31.03.2014 Senegal Op vrijdagavond 28 maart vond de Senegalquiz ten voordele van ons bouwproject in Senegal plaats. Johan Poppe en Pieter Lambrecht presenteerden de quiz, die werd opgesteld door Gert Vinck, Sven Van der Linden, Sven Mettepenningen en Koen Straetman. De quiz had een wachtlijst voor ploegen en de avond werd een groot succes. Het deed ons deugd dat we heel wat oud-leerlingen en andere sympathisanten van de school mochten verwelkomen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan adjunct-directeur Patrick De Smet.
27.03.2014 InleeflessenDe zesdeklassers lager onderwijs uit onze regio waren op donderdag 27 en op vrijdag 28 maart al welkom in onze secundaire scholen van de scholengemeenschap Archipel.  Ziehier een impressie van de werkwinkels 7 en 9 in het Heilige Maagdcollege.  Voor klassieke studiën ging het om een kennismaking met geschiedenis, Latijn en Frans. Voor moderne wetenschappen een kennismaking met wiskunde, Engels en natuurwetenschappen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's van donderdag en vrijdag, met dank aan Joke Den Roover.
25.03.2014 Jo-Thijs Daelman, leerling uit de 6 Wetenschappen-Wiskunde B zit in de finale van de Vlaamse Wiskunde Olympiade. We wensen Jo-Thijs en zijn leerkracht wiskunde, Dirk De Maerschalck, van harte proficiat met dit mooie resultaat. De finale heeft plaats op woensdag 23 april in Brussel. We wensen Jo-Thijs dan ook veel succes bij het verdedigen van onze kleuren.
13.03.2014 OlympiadeschoolOp woensdag 12 maart vond de finale van de Vlaamse Technologie Olympiade plaats. Maar liefst vier leerlingen van onze school konden zich hiervoor plaatsen. Karen, Vincent, Laurens en Freya gingen door. De finale kreeg de nodige aandacht in de nationale pers. Onze vier leerlingen konden een zilveren plaats behalen in het eindklassement en Vincent kwam aan het woord tijdens dit nieuwsitem van het VRT-journaal over de Technologie Olympiade.
10.03.2014 ProZA 6Het eerste deel van ProZA6 is achter de rug. Tweeëntwintig leerlingen uit de vijfdes en hun twee begeleiders, Nele De Clercq en Sven Van der Linden, zijn terug van de uitwisseling met Hoërskool Garsfontein in Pretoria, Zuid-Afrika. Het doel van de uitwisseling is beide leerlingengroepen onder te dompelen in een voor hen vreemde, maar door het beperkte taalverschil tegelijk vertrouwde omgeving. Daarom verbleven de leerlingen in gastgezinnen. Ze hebben ook een aantal lessen bijgewoond. Daarnaast bezochten ze Soweto en Pretoria, volgden ze de bekende Panoramaroute en gingen ze wildlife spotten in het Krugerpark. Daarenboven werden ze ook officieel ontvangen door dhr. Johan Maricou, de Belgische ambassadeur in Zuid-Afrika. In oktober volgt het tegenbezoek van de Zuid-Afrikanen. Zij zullen kennismaken met Dendermonde en het schoolleven hier. Daarnaast trekken zij naar o.a. Brussel, Gent, Bouillon, Flanders Fields en Parijs. Bezoek de volgende fotoblog van tijdens de reis: www.facebook.com/proza6
28.02.2014 Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we in samenwerking met de Oud-leerlingenbond een juniorenconvent. Dat is een informele bijeenkomst in de losse sfeer van een praatcafé, waarop we onze oud-leerlingen van de voorbije twee schooljaren en de leraren uitnodigen.De eerste stappen in het hoger onderwijs en vooral de eerste examens bieden ongetwijfeld voldoende stof om van gedachten te wisselen met de klasgenoten en leraars van toen. Afspraak op vrijdag 14 maart 2014 tussen 20.30 u. en 23 u. in de feestzaal (toegang via de Noordlaan).
27.02.2014 Er is een extra fotoalbum over de Dikke Truiendag van 11 februari met dank aan Danny Van den Broeck. Ga naar de rubriek Blikvangers.
27.02.2014 100 DagenOp donderdag 27 februari vierden de zesdes op gepaste wijze hun laatste 100 dagen les op onze school. Zo deden ze onder andere 's morgens verkleed hun Blijde Intrede op school. In de voormiddag hielden ze ook hun 100 Dagenshow die onze vijfdes bijwoonden. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's.
24.02.2014 MinivoetbalOnze kadetten hebben zich in de minivoetbalcompetitie in Zele geplaatst voor de halve finales van Oost-Vlaanderen. Ze wonnen met 9-2  tegen het Instituut Heilige Familie uit Sint Niklaas en met 8-2 tegen het Pius X-college uit Zele. We wensen hun en hun trainer(s) van harte proficiat met hun kwalificatie en veel succes toe in de volgende ronde. Ga naar de rubriek sportnieuws, met dank aan Paul Van Cauteren.
24.02.2014 Klik hier voor het examenrooster voor 1stes en 2des in het tweede trimester (last update 24.02.2014).
24.02.2014 Open  SchooldagGraag nodigen we u uit op onze Open Schooldag die zal plaatsvinden op zondag 27 april. Klik hier voor de informatiefolder. Klik hier om u in te schrijven voor de brunch.
18.02.2014 OlympiadeschoolOp woensdag 5 februari nam onze school met een grote delegatie van 27 leerlingen uit onze vijfdes en zesdes deel aan de eerste ronde van de Vlaamse Technologie-Olympiade. Maar liefst 117 scholen deden mee. Onze school deed haar reputatie als Olympiadeschool alle eer aan en onze leerlingen deden het uitzonderlijk goed. Onze leerlingen scoorden gemiddeld 12,4% beter dan de rest van Vlaanderen. Van de 27 deelnemers behaalden er 23 een score die hoger ligt dan het Vlaamse gemiddelde. Maar liefst vier leerlingen konden zich dan ook plaatsen voor de finale. Karen, Vincent, Laurens en Freya gaan door. Voor heel Vlaanderen konden zich maar zes meisjes plaatsen, van wie er dus twee uit onze school komen. Zij kunnen “Young Techno-Lady van het jaar” worden. De finale zal plaatsvinden op 12 maart op het Ministerie van Onderwijs en Vorming in Brussel. We wensen alle deelnemers en hun begeleidende leerkracht Frans Nauwelaerts van harte proficiat met dit mooie resultaat en we wensen onze leerlingen die zich konden kwalificeren, veel succes toe in de volgende ronde. Met dank aan Frans Nauwelaerts voor deze zegebulletin. Klik hier voor een foto van de finalisten en hun leerkracht Frans Nauwelaerts.
16.02.2014 ValentijnOp vrijdag 14 februari vond tijdens de middagpauze in het muzieklokaal de Valentijn Special Editie 2014 plaats. Leerlingen traden op onder leiding van Pascal Putteman en gaven het beste van zichzelf. De opkomst was groot. De toekomst is alvast verzekerd want een heleboel nieuw talent op onze school heeft de weg naar het podium gevonden. De opbrengst gaat naar het Senegalbouwproject. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's.
14.02.2014 Om onze zesdes te helpen met hun studiekeuze organiseren we op vrijdag 14 maart in de feestzaal van het Sint-Vincentiusinstituut van 19u. tot 21u. een info-avond met oud-leerlingen van onze school en van het Sint-Vincentiusinstituut. Zij zullen uitleg komen geven over de studierichting die zij momenteel volgen of die zij onlangs hebben afgerond. Zit je in het zesde jaar, klik dan hier om je in te schrijven. Dat kan tot en met vrijdag 7 maart. Je kan intekenen voor maximum drie studierichtingen.
13.02.2014 HemacobraOp dinsdag 11 februari was het Dikke Truiendag en ging de verwarming op onze school een paar graden lager. Wie met de fiets of te voet naar school kwam, kreeg ook een stuk fruit als beloning. Deze dag werd onder veel belangstelling van de leerlingen ook officieel de Hemacobra onthuld. Het systeem doet wat denken aan Ollebollegijs uit de Efteling, want als je afval in de bek van de Hemacobra gooit, komt die tot leven. De kinderen van de lagere school en onze leerlingen waren alvast zeer enthousiast. Met dit knappe initiatief van de werkgroep MOS hopen we de vervuiling van onze speelplaats verder aan te pakken. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan adjunct-directeur Patrick De Smet.
05.02.2014 EperiLAB.beOp maandag 3 en 4 februari namen onze eerstes deel aan het project XperiLAB.be dat jongeren wil warm maken voor wetenschap. Concreet kwam er een vrachtwagen naar de speelplaats van onze school waarin een heus laboratorium verborgen zat. Onze eerstes maakten zo kennis met wat natuurwetenschappen allemaal kan inhouden. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan directeur Hans Vanhulle, aan Frank Aps en aan Bie Michem.
04.02.2014 LerarenraadOp dinsdag 28 januari trokken onze voorzitsters en ondervoorzitsters van de leerlingenraad richting Brussel voor de actiedag van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). Britt Cools, Ellen Van Den Abbeele, Lana Heirbaut en Eva Van Cauwenberghe namen deel aan allerhande workshops om de werking van de leerlingenraad te optimaliseren. Ze wisselden ook heel wat ideeën uit met leden van andere leerlingenraden en sprokkelden heel wat nieuwe initiatieven die ze in de toekomst ook op onze school zullen proberen uit te werken. Onze leerlingen waren zo enthousiast dat ze op deze dag heel wat punten kregen van de organisatie en op die manier met de hoofdprijs aan de haal gingen. De organisatie schenkt onze leerlingenraad een roll-up banner, die ze zelf mogen ontwerpen. Deze banner zal dus zeker nog vaak te zien zijn op onze school bij komende initiatieven van de leerlingenraad. Nogmaals proficiat aan onze enthousiaste leden van de leerlingenraad! Klik hier voor meer informatie. Met dank aan Koen Straetman voor dit bericht.
03.02.2014 JudoOp 15 januari was er een schooltoernooi voor judo in Hasselt. Onze school werd vertegenwoordigd door Britt Verhulst, Robin Mannaert en Jonas Atmani. De deelnemers werden ingedeeld in leeftijdsgroepen en per gewichtsklasse. Ook de jongens en de meisjes waren apart. Britt zat in een poule van 6 en behaalde de derde plaats. Robin was alleen in een poule en behaalde dus de 1ste plaats. Jonas zat in een grotere poule. Hij verloor zijn eerste wedstrijd en was daardoor (spijtig genoeg) uitgeschakeld. Er waren ongeveer 300 deelnemers in totaal. We wensen alle deelnemers van harte proficiat met hun sportieve prestaties en met dank aan de moeder van Britt Verhulst voor dit bericht en de foto. Klik hier voor een groter formaat van de foto.
31.01.2014 OuderraadTer gelegenheid van O.L.V. Lichtmis, het naamfeest van onze school, bakten vrijwilligers van de Ouderraad pannenkoeken voor het hele college, waarvoor onze bijzondere dank. Ga naar de nieuwspagina van de Ouderraad om enkele sfeerfoto's te zien.
27.01.2014 FysicaOp woensdag 22 januari nam onze school met een grote delegatie van 26 leerlingen deel aan de eerste ronde van deVlaamse Fysica-Olympiade 2014. Deze delegatie schreef geschiedenis. Onze leerlingen deelnemers haalden immers een gemiddelde score die 17,2 % hoger ligt dan de gemiddelde score van alle 253 deelnemende Vlaamse secundaire scholen. Van de 26 Hemaco-deelnemers slaagden 25 erin een score te halen die hoger ligt dan het Vlaams gemiddelde. Zestien Hemaco-deelnemers behaalden zelfs een score tussen 70% en 92%. We zijn trots te kunnen schrijven dat liefst tien Hemacostudenten zich zo hebben kunnen plaatsen voor de tweede ronde. We wensen alle deelnemers en hun begeleidende leerkracht Frans Nauwelaerts van harte proficiat met dit mooie resultaat en we wensen onze leerlingen die zich konden kwalificeren, veel succes toe in de volgende ronde. Klik hier voor een groepsfoto van de geselecteerde leerlingen in een groot formaat.
23.01.2014 SVSOp woensdagnamiddag 22 januari schreef onze schoolploeg miniemen alweer een bijzonder knap stukje HEMACO-sportgeschiedenis.  Op de terreinen van de Gentse Blaarmeersen dienden ze in de provinciale SVS-finale drie kleppers van tegenstanders te bekampen.  Niettemin behaalden ze zilver, waarvoor van harte proficiat! Na de prijsuitreiking zetten onze miniemen hun trainer Paul in de bloemetjes. Paul Van Cauteren is al tientallen jaren verantwoordelijke en hoofdcoach van onze Hemaco-voetbalteams en gaat op het einde van dit schooljaar met pensioen.  Alvast in naam van alle leerlingen die dankzij jou mochten proeven van SVS-voetbalplezier, héél veel dank Paul!  Ga naar de rubriek sportnieuws voor het volledige wedstrijdverslag en enkele foto's, met dank aan Danny Van de Velde.
19.01.2014 WOIIn het kader van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog ontvingen wij op 17 januari jl. Arnout Hauben, televisiemaker bij productiehuis De chinezen en o.a. bekend van Ten Oorlog. Gedurende twee uur onderhield Arnout Hauben onze zesdejaars, en die vijfdejaars die het seminarie Ten Oorlog volgen, over zijn voettocht langs de Europese frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Van Nieuwpoort tot Gallipoli nam Arnout ruim de tijd om te praten met de mensen die vandaag de dag op die frontlijn wonen. Hij ontdekte verhalen die misschien wat minder bekend zijn dan de grote geschiedenis, maar die daarom niet minder interessant zijn. De vaak heel erg persoonlijke ervaringen van zowel de filmploeg als de mensen die worden geïnterviewd worden, blazen het verhaal van de Eerste Wereldoorlog als het ware leven in. Ook de gepassioneerde manier waarop Arnout Hauben zijn relaas bracht, droeg bij tot het tastbaar maken van de (Eerste Wereld)oorlog en zijn gevolgen op het dagdagelijkse leven van velen. Met dank aan provisor Pieter Lambrecht voor dit verslag.
14.01.2014 SVSWoensdag 8 januari vond het SVS Provinciaal Zwemkampioenschap plaats. Zowel onze meisjes in de categorie van miniemen en van cadetten als onze jongens in de categorie van cadetten werden provinciaal kampioen in het scholenklassement. Onze jongens in de categorie van miniemen behaalden eervol zilver. Voorts konden onze zwemmers en zwemsters onder begeleiding van coaches Vera Smekens en Jan Stevens vijf gouden, twee zilveren en drie bronzen medailles op dit kampioenschap veroveren. We wensen alle deelnemers aan SVS proficiat met hun sportieve prestaties. Ga naar de rubriek sportnieuws voor een overzicht van alle uitslagen van de provinciale zwemkampioenschappen en voor enkele foto's met dank aan Rudy Schoutteten.  Met dank aan Jan Stevens voor deze zegebulletin.
14.01.2014 Op 28 maart 2014 vindt de vijfde editie plaats van de Grote Hemaco-quiz ten voordele van ons bouwproject in Senegal. Wil je als leerlingenploeg tonen aan je leerkrachten dat ze jullie blijkbaar toch iets bijgeleerd hebben? Wil je als leerkrachtenploeg tonen aan jullie leerlingen welke kennis jullie allemaal in pacht hebben? Wil je samen met je leerkracht(en) strijden voor de overwinning? Wil je samen met vrienden en/of familie eeuwige roem verwerven? Dan is hier je kennis. Schrijf je tegen maandag 17 maart in met je ploeg voor maar 10 euro bij Stijn Van de Wiele en steun hiermee ons bouwproject in Senegal. Klik hier voor meer informatie en om je te inschrijven. Wacht niet te lang om je in te schrijven want de plaatsen zijn beperkt.
10.01.2014 VoetbalminiemenOp woensdag 8 januari wisten onze voetbalminiemen zich te plaatsen voor de grote provinciale SVS-finale van 22 januari.  We wensen onze voetbalhelden en hun begeleiders met in het bijzonder hun hoofdtrainer Paul Van Cauteren van harte proficiat met hun kwalificatie en veel succes toe in de finale! Ga naar de rubriek sportnieuws voor het wedstrijdverslag, met dank aan Danny Van de Velde.
19.12.2013 Klik hier voor een PDF-versie van deze kalender.
17.12.2013 VerkoopTen voordele van het Europroject (uitwisseling met Kopenhagen) verkopen de leerlingen van de 5 Humane Wetenschappen A pralines op de avond van het oudercontact. Bedankt voor uw steun!
17.12.2013 Huis van WinckelOp donderdag 24 oktober vond het project “Beeld van een stad” plaats in het Huis Van Winckel. Dit project kadert binnen de lessen Seminarie van de vijfde Humane Wetenschappen. De leerlingen projecteerden aan de hand van performances en andere kunstvormen hun visie en ideëen over een bepaald deelaspect van het leven in een stad. Ook de directie toonde haar enthousiasme voor dit project met haar bezoek. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Lien van Ransbeeck (5HWB) en met dank aan Geert De Lathouwer voor dit bericht.
04.12.2013 Ga naar de rubriek Blikvangers voor een extra fotoalbum, met dank aan Frans Van Nuffel.
28.11.2013 Oud-leerlingendagOp zaterdag 23 november 2013 vond de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1953, 1963, 1973, 1983, 1988, 1993 en 2003. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan Adjunct-directeur Patrick De Smet. Wie graag nog een adreswijziging doorgeeft, kan hier klikken om dat te doen.
28.11.2013 BenefietDe voetbalwedstrijd leerkrachten versus leerlingen ten voordele van van Haiyan 21-21 werd een verrassing voor iedereen. Twee records werden vandaag gebroken bij deze spannende ontmoeting. Niemand kan zich nog herinneren dat de leerkrachten ooit verslagen werden bij zaalvoetbal en nog nooit kwamen er zoveel sponserende leerlingen kijken! Maar liefst 410 supporters zagen een spannende wedstrijd waarbij de leerlingen al vrij snel met flitsend voetbal op voorsprong kwamen. De leerkrachten konden laat in de tweede helft nog naderen tot 4 - 5, maar met de laatste hoekschop beslisten de leerlingen om de eindstand op 4 - 6 te brengen. Proficiat aan de overwinnaars! We kijken al uit naar de revanche in maart. Het Leerlingenparlement mag terecht trots zijn met hun verschillende initiatieven voor Haiyan 21-21 komen ze reeds aan een bedrag van € 1372,23. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan Frank Aps.
19.11.2013 Op zaterdag 23 november 2013 vindt de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1953, 1963, 1973, 1983, 1988, 1993 en 2003. De voorbereidingen zijn volop begonnen. Klik hier (last update 18/11/2013) voor een overzicht van wie er ingeschreven heeft. Wie graag een adreswijziging doorgeeft, kan hier klikken om dat te doen.
18.11.2013 SlowakijeDe leerlingen van zesde humane B ontvingen o.l.v. Geert De Lathouwer en Lut Steelandt van 14 tot 18 oktober een groep Slovaakse leerlingen en hun begeleidende leerkrachten, Zuzana Babušíková Rašovcová  en Marek Matuška. Het thema voor deze Comeniusuitwisseling was taal en cultuur en de voertaal was Frans. Zowel de Slovaakse als Belgische leerlingen hadden een powerpointpresentatie voorbereid over politiek, cultuur, geografie, sport, beroemdheden van hun landen. Verder waren er workshops over taal en een door onze leerlingen voorbereide kwis. De uitstappen naar Brussel en naar het Europees Parlement, het bezoek aan Brugge en de voor sommigen eerste ontmoeting met de zee maakten veel indruk op onze gasten. Net voor de paasvakantie mogen wij hen een tegenbezoek brengen. We worden verwacht in het Gymnázium bilingválne in Žilina, waar we verder zullen werken aan ons thema, en waar we de sfeer en de cultuur van Slovakije zullen mogen proeven. De organisatoren bedanken alle leerlingen en hun ouders voor de gastvrijheid die ze wilden bieden. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan Cévrylle De Rauw en met dank aan Lut Steelandt voor de tekst.
18.11.2013 GeldropOp woensdag 6 november vertrokken de leerlingen van 3 Humane Wetenschappen A onder leiding van Koen Straetman en Joris Michiels richting Geldrop voor een uitwisseling met leerlingen van het Strabrechtcollege. Meteen werd toch duidelijk dat er daar een heel andere schoolcultuur heerst en we leerden leuke verschillen kennen tussen Belgen en Nederlanders. Er stonden heel wat workshops op het programma zoals breakdance, light graffiti, rap, collages maken. Ook een bezoek aan Eindhoven mocht voor de leerlingen wat langer duren. Kortom, het waseen onvergetelijke ervaring voor onze leerlingen en we verwelkomen met veel plezier de Nederlandse leerlingen eind maart in onze school. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan Koen Straetman.
15.11.2013 LLPEr was een tijd dat 15 november een vrije en feestelijke dag voor alle leerlingen was. De Dag van de Dynastie wordt nu nog bijna uitstluitend gevierd met Te Deums in kerken en kapellen. De nieuwe koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen zijn de jongeren van vandaag. Een koninklijk ontbijt voor 165 leerlingen en leerkrachten past dan ook op 15 november. Het was zeer zeker koninklijk, want voor sommigen start een dag anders vaak zonder. Over waarnaar de opbrengst van dit ontijt zal gaan,  moet het leerlingenparlement nog vergaderen, maar waarschijnlijk maken de vele slachtoffers in de Filipijnen een grote kans. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan Johan Poppe.aarschijnlijk maken de vele slachtoffers in de Filipijnen een grote kans.
14.11.2013 AmnestyDe klassieke Schrijf-ze-VRIJdag kreeg dit jaar de naam “Schrijf-ze-VASTdag”. Op 18 oktober voerden we actie op school om het geweld tegen holebi's te bestraffen en te stoppen. In vele landen worden meisjes die van meisjes houden, of jongens die graag jongens zien, gepest, mishandeld of erger nog vermoord. Denk maar aan Noxolo Nogwaza uit Zuid-Afrika of Mihail Stoyanov uit Bulgarije. Hun moordenaars zijn nog altijd niet voor de rechter gebracht. Voor Amnesty International is elke vorm van geweld tegen holebi's en transgenders een aanslag op de mensenrechten. Zulke haatmisdaden niet bestraffen, werkt bovendien nog meer discriminatie en geweld in de hand. Samen met duizenden jongeren haalden we op de Schrijf-ze-VASTdag de 18 oktober onze scherpste pen boven om het geweld tegen holebi's te stoppen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Johan Poppe.
12.11.2013

De examenroosters kunt u hieronder raadplegen:

11.11.2013 ProZA eetfestijnIn het voorjaar van 2014 trekt onze school voor de zesde keer met een groep leerlingen op uitwisseling naar Zuid-Afrika. Deze jongeren gaan opnieuw de hort op met leeftijdsgenoten van Hoërskool Garsfontein in Pretoria. In het najaar komen de Afrikaners op bezoek naar België. Dit project heet ProZA of Project Zuid-Afrika. Meer informatie over dit project vindt u op de projectsite van ProZA. Om de kosten van deze intercontinentale uitruil wat te drukken, organiseert het ProZA-team enkele fondsenwervingen zoals een wijnverkoop en een spaghettiavond. Deze spaghettiavond vond plaats op vrijdag 8 november en was een groot succes. Meer dan 450 eters schoven aan. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Lissa Muyldermans.
07.11.2013 Sportdag 2desOp vrijdag 25 oktober hadden de tweedes een spel- en sportmiddag op de Tragel. Ga naar de rubriek sportnieuws voor het klassement van de klassencross, met dank aan Jan Stevens, en voor een fotoreportage, met dank aan Elke De Smedt.
05.11.2013 EconomieOp vrijdag 25  oktober gingen de 3 Economie A, B en C op excursie voor het vak Economie. Ze bezochten de fabriek van Coca Cola in Willebroek en daarna het MAS in Antwerpen.  Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Véronique Van der Meersch.
05.11.2013 CultuurwetenschappenIn het kader van het vak cultuurwetenschappen hebben de leerlingen van de derde Humane Wetenschappen o.l.v. Pamela Hofman, Nele De Clercq en Koen Straetman op vrijdag 25 oktober een bezoek gebracht aan Corelio en VRT. Tijdens de rondleidingen kregen de leerlingen een duidelijk beeld hoe een krant gemaakt wordt en hoe televisieprogramma’s de dag van vandaag tot stand komen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Koen Straetman.
05.11.2013

SpaghettiIn het voorjaar van 2014 trekt onze school voor de 6de keer met een groep leerlingen op uitwisseling naar Zuid-Afrika. Deze jongeren gaan opnieuw de hort op met leeftijdsgenoten van Hoërskool Garsfontein in Pretoria. In het najaar komen de Afrikaners op bezoek naar België. Dit project heet ProZA of Project Zuid-Afrika. Meer informatie over dit project vindt u op de projectsite van ProZA.

Om de kosten van deze intercontinentale uitruil wat te drukken, organiseren ze enkele fondsenwervingen zoals. een wijnverkoop en een spaghettiavond. Deze spaghettiavond valt op vrijdag 8 november. Er is een shift om te eten om 18u. en een om 19.30u. U kunt kiezen tussen spaghetti bolognese, carbonara of vegetarische spaghetti. Een eetkaart kost € 8. Als u zin zou hebben om dit project te steunen of gewoon graag spaghetti eet, reserveer dan een eetkaart door te mailen naar Nele De Clercq. Klik hier voor de flyer.

03.11.2013 SVS VeldloopOp de woensdag voor de Herfsvakantie was er de provinciale veldloop in Zwijnaarde. Naar jaarlijkse gewoonte nam onze school deel en vielen we in de prijzen. Onze miniemen meisjes behaalden de zilveren medaille na het team van de sportschool Don Bosco. Onze miniemen jongens behaalden brons na Don Bosco en het Sint-Jozefscollege van Aalst. Jelle De Wispelaere behaalde zilver. We wensen alle deelnemers met in het bijzonder onze medaillewinnaars van harte proficiat met hun sportieve prestaties. Ga naar de rubriek sportnieuws voor alle uitslagen, met dank aan Jan Stevens.
25.10.2013 KadettenDe kadetten van Hemaco plaatsen zich voor de achtste finales na overwinningen thuis tegen de Broederschool uit Sint-Niklaas met 3-1 en op verplaatsing tegen het Koninklijk Atheneum Mariakerke met 1-3! We wensen hun van harte proficiat en veel succes toe in de volgende ronde. Ga naar de rubriek sportnieuws voor enkele foto's en een wedstrijdverslag, met dank aan Dimitri Steels en aan Paul Van Cauteren.
24.10.2013 Bastion VIIITijdens deze excursie hebben onze eerstejaars de biotoop in Bastion VIII bestuderen. Ze moesten met behulp van determineertabellen zo veel mogelijk organismen (bloemplanten en bodemdieren) benoemen. Ook hebben onze leerlingen een aantal abiotische factoren gemeten zoals de temperatuur, het licht, de vochtigheid, enzovoort. Voor onze leerlingen uit het eerste jaar werd het een aangename les over de natuur in de natuur. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Bie Michem.
22.10.2013 Op zaterdag 23 november 2013 vindt de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1953, 1963, 1973, 1983, 1988, 1993 en 2003. De voorbereidingen zijn volop begonnen. Klik hier om u online in te schrijven, wat nog kan tot uiterlijk 15 november. Wie graag een adreswijziging doorgeeft, kan hiet klikken om dat te doen.
21.10.2013 Olympiadeschool NatuurwetenschappenOp woensdag 16 oktober namen acht leerlingen uit de 5 Wetenschappen-Wiskunde A en B deel aan de eerste ronde van de European Union Science Olympiad in Gent en niet zonder succes. De score van onze leerlingen voor de drie vakken biologie, chemie en fysica lag 8,5 procent hoger dan het gemiddelde van de andere deelnemers. Op een totaal van 189 deelnemers zaten al onze leerlingen in de top 70. We wensen hun en hun leerkracht fysica, Frans Nauwelaerts, dan ook van harte proficiat! Simon Van Keer behaalde zelfs de 15de plaats en Lennert Van Hoyweghen werd 17de. Helaas gaan enkel de tien best geklasseerden door naar de tweede ronde en misten zij nipt een plaats naar de volgende ronde. Met dank aan Frans Nauwelaerts voor de gegevens voor dit nieuwsbericht en om het met zijn woorden te zeggen: wetenschap maakt knap!
20.10.2013 Café CorsariDe seminaristen videojournalistiek en enkel collega's hebben een uitzending van het één-programma 'Café Corsari' bijgewoond. Zo kregen ze een perfect beeld van het reilen en zeilen in een tv-studio: publieksopwarming, belichting, geluid, camerabediening, presentatietechnieken en de spanning die bij een live-uitzending komt kijken. De gasten waren Goedele Liekens, driebanders Ludo Dielis en Raymond Ceulemans, foodie Luc Hoornaert en chef Johan Segers. Voor de muzikale omlijsting zorgden charmezanger Jo Vally en, tot groot jolijt van enkele leerlingen, de Duitse actrice en zangeres Judith Hildebrandt. Ga naar de rubriek Blikvangers van deze uitstap met dank aan Bruno Van den Bussche en met dank aan Sven Van der Linden voor dit bericht.
20.10.2013 VolleybalOnze volleymeisjes zijn er helaas niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de finaleronde van de Oost-Vlaamse SVS-competitie. Ze verloren van het Sint-Teresiacollege uit Eksaarde met 2-0 en van het Instituut Heilige Familie uit Sint-Niklaas met 2-1. We zijn niettemin trots op hun sportieve prestaties en we wensen hun en hun coach Sven Van der Linden veel succes toe bij de volgende competitie.
04.10.2013 SVS VoetbalOnze voetbalminiemen verloren van het Sint-Lievenscollege uit Gent maar ze konden winnen van Sint-Maarten uit Aalst, waardoor ze zich konden plaatsen voor de halve finales. We wensen hun en hun coaches alvast veel succes toe in de volgende ronde! Ga naar de rubriek sportnieuws voor enkele foto's en een wedstrijdverslag, met dank aan Dimitri Steels en aan Paul Van Cauteren.
04.10.2013 SVS VolleybalDe Hemaco-volleymeisjes gaan door naar de volgende ronde in de provinciale SVS-competitie. Ze schakelden in de eerste ronde het Don Boscocollege Zwijnaarde uit (1-2), maar beten zelf in het zand tegen het sterke team van het Sint-Jozefscollege Aalst (0-2). Veel succes in tweede ronde, meisjes! Met dank aan Sven Van der Linden voor de foto en dit nieuwsbericht.
01.10.2013 SenegalbouwprojectVan 5 tot 20 juli 2013 werkten dertien leerlingen en drie leerkrachten in het warme Senegal. Voor onze vierde editie verbleven we in Ndofane, net voorbij Kaolack. Een meisjesinternaat stond er al jaren verloederd bij. Door onze komst is het begin gemaakt voor een stevige renovatie. In de eerste fase renoveren we de douches, de toiletten en de keuken. Wij deden de zogenaamde grondwerken. Na ons zouden enkele plaatstelijke werkkrachten de afwerking moeten realiseren. Ga naar de Senegalsite om enkele foto's van ons avontuur en van onze arbeid te zien. Wij hopen snel foto’s van het eindresultaat te zien. Met dank aan Johan Poppe voor dit bericht en de foto's.
30.09.2013 Hemaco turnleerkrachtenVerleden week nam Philippe Geubels in zijn show "Geubels en de Belgen" het onderwijs op de korrel, met in het bijzonder de turnleerkrachten. Als reactie op zijn 'Wat moet een turnleraar thuis nog doen? Zijn jogging strijken?' maakten de turnleerkrachten van onze school een filmpje, dat door Geubels op zijn Facebookpagina gedeeld werd. Ondertussen pikten de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad dit nieuws ook op. Klik hier voor het nieuwsbericht in De Standaard en klik hier voor het bericht van Het Nieuwsblad waar u het filmpje ook kunt bekijken.
30.09.2013 IndonesiëTijdens een officieel bezoek aan Dendermonde heeft de Indonesische ambassadeur Arif Havas Oegroseno tijd vrijgemaakt voor een ontmoeting met 150 laatstejaarsscholieren. De leerlingen van 6 Economie-Moderne Talen B, provisor Pieter Lambrecht en hun leerkracht Engels, Sven Van der Linden, vertegenwoordigden onze school. De ambassadeur nam ruim de tijd om Indonesië aan de jongeren voor te stellen en op hun talrijke vragen te antwoorden. Vervolgens kregen de aanwezigen een stoomcursus "angklung"; een typisch Indonesisch muziekinstrument gemaakt van bamboe. Erna werd er samen gemusiceerd. Dat resulteerde in een indrukwekkend samenspel van concentratie en samenhorigheid. Aan het eind kreeg iedereen traditionele hapjes aangeboden. Met dank aan Miel Vermeir voor de foto. Meer foto's vind je terug op de site van Stad Dendermonde. Klik hier voor een extra filmreportage. Met dank aan Sven Van der Linden voor dit bericht.
25.09.2013 Op zaterdag 23 november 2013 vindt de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1953, 1963, 1973, 1983, 1988, 1993 en 2003. De voorbereidingen zijn volop begonnen. Wie graag een adreswijziging doorgeeft, kan hiet klikken om dat te doen.
24.09.2013

klimmenBie Michem zorgde voor een fotoverslag van de Sportdag van de eerstes, waarvoor dank. Ga naar de rubriek Blikvangers om haar foto's te zien.

24.09.2013 SportdagOp vrijdag 20 september vond de Sportdag van onze school plaats. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van de wielertoeristen te zien, met dank aan Danny Van de Velde. Zij lieten zich gaan in de Vlaamse Ardennen en fietsten maar liefst 135 km. Voorts vind je daar enkele sfeerbeelden van de Sportdag van de tweedes in de sporthal van Appels, met dank aan Katrien De Smet.
20.09.2013 SVSOnze Hemaco-miniemen plaatsten zich op woensdag 18 september in Gent voor de volgende ronde van het SVS voetbaltornooi. In zijn afscheidsjaar als coach ambieert Paul Van Cauteren ook deze keer medaillewinst. Zijn pupillen bewezen alvast individueel over veel voetbaltalent te beschikken, maar ze moeten nog groeien als team. Na 2-0 winst en 1-0 verlies blijven ze op koers. We wensen ze veel succes in de volgende ronde toe! Ga naar de rubriek sportnieuws voor enkele foto's, met dank aan Danny Van de Velde.
17.09.2013 KorpsfietstochtOp zaterdag 14 september verzamelden 35 moedige Hemaco'ers in Waasmunster voor de eerste (en wie weet ...) korpsfietstocht. Ondanks de regen en de wind werd de uitstap door allen zeer gesmaakt. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Danny Van de Velde voor dit bericht en de foto's.
14.09.2013 PensioenvieringOp vrijdag de dertiende namen we afscheid van drie monumenten uit de geschiedenis van het college: Wim De Decker, Walter De Munter en Jaak Peersman. Het feestcomité zorgde voor een mooie pensioenviering met de nodige afscheidsspeeches, cadeaus, bloemen en gepaste muziek. We wensen onze collega's alvast het allerbeste toe buiten de muren van het college. We waren ook blij heel wat oud-collega's te mogen begroeten. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze pensioensviering te zien.
11.09.2013

Op vrijdag 20 september vindt de Sportontmoetingsdag van onze school plaats. De sportdag voor de eerste graad vindt plaats in Oudegem, Appels of Sint-Gillis Dendermonde. De leerlingen van de eerste graad moeten zich niet vooraf inschrijven of betalen. De sporten gebeuren per klas. Klik hier voor de infobrief voor de ouders van de eerstes en hier voor die van de tweedes. Klik hier voor een overzicht van de sportdag van de eerstes en hier voor die van de tweedes.

Klik hier om de brochure voor de tweede en de derde graad te downloaden. Iedereen van de tweede en de derde graad moet ten laatste op woensdag 11 september het inschrijvingsformulier samen met het geld aan zijn of haar eigen sportleerkracht afgeven.

10.09.2013 Logo OuderraadDe Ouderraad Hemaco-VHTI zet zich al jaren in om via allerlei initiatieven en in dialoog met de directie bij te dragen aan het opvoedingsproject van al onze leerlingen. Ook is de Ouderraad een spreekbuis voor de leerlingen en hun ouders. Ten slotte denken en werken zij mee aan een betere schoolomgeving en steunen ze de school van allerlei activiteiten. Klik hier voor meer informatie over de Ouderraad en om te weten te komen hoe een steunend of actief lid van de Ouderraad kunt worden.
09.09.2013 InleefdagOp dinsdag 3 september hadden onze eerstejaars hun Inleefdag. Dankzij het enthousiasme van de organisatoren en de leerlingen werd het een mooie dag waarop iedereen via allerlei spelletjes en activiteiten elkaar wat beter kon leren kennen. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze zonnige kennismakingsdag te zien, met dank aan Bie Michem.
06.09.2013 De kalender voor SVS sportactiviteiten voor het eerste semester staat online.
04.09.2013 Op vrijdag 20 september vindt de Sportontmoetingsdag van onze school plaats. Klik hier om de brochure te downloaden. Iedereen moet ten laatste op woensdag 11 september het inschrijvingsformulier samen met het geld aan zijn of haar eigen sportleerkracht afgeven.
30.08.2013 Klik hier voor de nieuwste versie van het schoolreglement. We wensen iedereen een prettige schoolstart!

Klik hier voor de updatepagina van het vorige schooljaar.

Agendamenu Heilige Maagdcollege Dendermonde
Aankondigingen
Schoolonline
Weekagenda
Senegalproject
Project Zuid-Afrika
Zoekmachine
Gebruik deze zoekmachine als je iets niet op de site kunt vinden of het hele internet met dank aan FreeFind

Site search Web search

Bibliotheek
Bib
Klik hier om de online catalogus te raadplegen van de schoolbibliotheek. Tik een * in om de hele collectie te zien. Klik hier (PDF, 1,5 Mb) om de recente aanwinsten te zien.

Log in

Vision Webdesign - 2004