hemaco

:: Lagere school :: VHTI (TSO / BSO) :: Avondschool ::

Heilige Maagdcollege Dendermonde

Visie door ervaring

Laatste updates Heilige-Maagdcollege Dendermonde

Laatste updates

22.01.2015 Klik hier voor de toneelsite over de musicalproductie Domino.
13.01.2015 ZwemmenOp woensdag 7 januari vonden de SVS Provinciale Zwemkampioenschappen plaats. Onze schooldelegatie deed het uitermate goed. Maarten Huau behaalde brons op de 50 meter crawl. Balder Van Stichel en Olga Eeckhout veroverden het zilver op de 50 meter rugslag en Liesbeth Steemans kaapte de zilveren medaille weg op de 50 meter crawl. Jens D'Hollanders (50 meter schoolslag) en Lidewij Van Stichel (50 meter rugslag) werden de besten in hun reeks en gingen met de gouden medaille naar huis. In het scholenklassement behaalden zowel de miniemen jongens als de cadetten meisjes goud, kregen onze cadetten jongens zilver en behaalden de miniemen meisjes brons. We wensen al onze zwemmers van harte proficiat met hun mooie resultaten! Ga naar de rubriek sportnieuws voor alle resultaten en enkele foto's met dank aan Jan Stevens.
02.12.2014 VerbeeldingOp donderdag 20 november organiseerden onze leerlingen een workshop over verbeelding samen met de kleuters van het Óscar Romerocollege. Dit project kadert binnen de lessen Seminarie van de vijfde Humane Wetenschappen. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele sfeerfoto's, met dank aan Anke Baert.
02.12.2014 Oud-leerlingendagOp zaterdag 22 november 2014 vond de oud-leerlingendag plaats voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1954, 1964, 1974, 1984, 1989, 1994 en 2004. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een uitgebreide fotoreportage, met dank aan adjunct-directeur Patrick De Smet.
02.12.2014 DominoOndertussen is de toneelploeg o.l.v. regisseur Pascal Putteman druk bezig met hun nieuwste musical voor te bereiden. Dit schooljaar brengen ze de musical Domino (script Allard Blom en Frank Van Laecke) met hits van Clouseau. Klik hier om de affiche te zien. Voorstellingen zullen plaatsvinden op 6, 7, 13 en 14 maart 2015. Klik hier om tickets te reserveren. Klik hier voor de toneelsite.
27.11.2014 Eerste SteenOp 27 november werd de eerste steen gelegd van de nieuwe gebouwen van het Óscar Romerocollege. Na een verwelkoming door Algemeen Directeur Hans Vanhulle volgden gelegenheidstoespraken door Patrick Van Lembergen, voorzitter van de raad van bestuur, Mieke Van Hecke, die de meter van het project is, Daniël Geerts, general manager DBFM Scholen van Morgen en Maurits Algra, namens architecten de jong gortemaker algra. Nadat de eerste steen was gelegd, volgde nog een slottoespraak door Piet Buyse, burgemeester van Dendermonde en peter van het project. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's en filmmateriaal van deze plechtigheid.
21.11.2014

Logo Herdenking WOIHet college wou de herdenking van de Groote Oorlog niet onverlet voorbij laten gaan in martelaarstad Dendermonde. Van 12 t.e.m. 14 november organiseerden we dan ook een herinneringdriedaagse met tal van workshops en activiteiten.

Op woensdag 12 november was er voor de hele school een thematische wandeling in de stad langs 25 belangrijke locaties waar WO I gewoed heeft. Onze laatstejaars ontvingen op die punten 50 heterogeen samengestelde groepen leerlingen en gaven op een originele manier de passende, historische uitleg. Het geheel werd plechtig afgesloten op het Heldenplein.

Op donderdag en vrijdag waren er tal van workshops op school en excursies naar Brussel, Namen en de Westhoek. De workshops bestonden uit voordrachten, tentoonstellingen, toneel- en filmvoorstellingen en creatieve ateliers. Zo namen we onder andere deel aan het grote kunstproject van Koen Van Mechelen Coming World Remember Me, waarbij onze leerlingen hun deel zullen bijdragen aan de vooropgestelde 600 000 beeldjes uit klei die in 2018 op een veld in de Westhoek een bestemming zullen krijgen als land art installatie. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze bijzondere projectweek met dank aan Karen Lenssens, Bie Michem, Bruno Van den Bussche, Katrien Deygers en Veronique Van der Meersch.

20.11.2014 DenemarkenVan 7 tot en met 11 november vond aan het Bagsvaerd Kostkole og Gymnasium in Denemarken een conferentie plaats over ondernemerschap op school. Die werd georganiseerd door het netwerk "Education Without Frontiers", waarvan onze school ook deel uitmaakt. Katrijn Van Oudenhove en Anton Princen, leerlingen uit het zesde jaar, namen deel aan deze conferentie. Samen met leerlingen uit 14 verschillende Europese landen woonden ze workshops over ondernemerschap bij en dachten ze na hoe scholen de ondernemers van de toekomst kunnen opleiden. Zo zouden zij  in de toekomst op school ook graag kunnen kiezen voor een seminarie over ondernemerschap. Onze leerlingen werden opgenomen in Deense gastgezinnen. Het werd voor hen een bijzondere internationale ervaring. Directeur Hans Vanhulle is momenteel de president van dit Europese netwerk van scholen en leidde de sessies over de toekomst van het europroject binnen de nieuwe structuren van Erasmus Plus. Pascal Carpentier is de vaste correspondent voor onze school. Koen Van Cauwenberge is verantwoordelijk voor de Europrojectwebsite. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze conferentie en klik hier voor meer informatie op de site van het Europroject.
14.11.2014 Klik hier voor een voorlopige versie van de examenkalender voor alle klassen. Hou er rekening mee dat de volgorde van de examens nog kan veranderen. De definitieve versie wordt volgende week in de klas uitgedeeld en hier ook gepubliceerd.
14.11.2014 Op zaterdag 22 november 2014 vindt de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1954, 1964, 1974, 1984, 1989, 1994 en 2004. De voorbereidingen zijn volop begonnen. Klik hier voor het menu en klik hier voor de uitnodigingsbrief voor de jubilarissen. Wie graag een adreswijziging doorgeeft, kan hier klikken om dat te doen. Klik hier om te zien wie er zich tot nu toe al ingeschreven heeft (last update 14/11/2014).
12.11.2014 HerdenkingOp woensdag 12 november maakten al onze leerlingen een historische wandeling door Dendermonde waarbij onze zesdejaars uitleg over de Eerste Wereldoorlog gaven op verschillende historische plaatsen Dendermonde. Daarna volgde een herdenkingsceremonie aan het monument op het Heldenplein, waarbij na een bezinning en een toespraak door directeur Hans Vanhulle en burgermeester Piet Buysse een krans aan het oorlogsmonument gelegd werd terwijl de Last Post gespeeld werd. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's.
06.11.2014 BrusselIn het kader van de lessen cultuur- en gedragswetenschappen bezochten onze leerlingen van 3 Humane Wetenschapen onder leiding van Koen Straetman de Matongé-wijk in Brussel, waar ze ondergedompeld werden in een Afrikaanse sfeer. In de namiddag gingen we een kijkje nemen op de VRT en kregen we een idee hoe televisie en radio vandaag gemaakt wordt. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Koen Straetman.
06.11.2014 UitwisselingOnze leerlingen van 3 Humane Wetenschappen A ontvingen o.l.v. Koen Straetman en Dimitri Steels de leerlingen van onze partnerschool Strabrecht College uit het Nederlandse Geldrop. Het is ondertussen de derde maal dat dit uitwisselingsproject plaatsvindt. Op het programma stonden o.a. een bezoek aan Mechelen (Kazerne Dossin), een initiatie ultimate frisbee, koken met Jan, een GPS-tocht doorheen Dendermonde en een muzikale battle tussen de Lage Landen. Het werd opnieuw een heel leuke ervaring voor onze leerlingen en in februari brengen zij een bezoek aan Geldrop. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een fotoreportage van deze uitwisseling, met dank aan Koen Straetman.
23.10.2014 Top TeamOp vrijdag 17 oktober mochten onze economieklassen van het derde en het vierde jaar zich met elkaar meten in een gesimuleerd bedrijfsspel met de naam Top Team. De leerlingen werden gepromoveerd tot managers van een topbedrijf en moesten de winst van hun bedrijf zien te maximaliseren om zo de hoofdprijs in de wacht te slepen. Een goed gevulde, leerrijke en plezante voormiddag met een leuke beloning als afsluiter! Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Danny Van de Velde en aan Véronique Van der Meersch, die de leerlingen begeleid hebben.
21.10.2014 BastionTijdens deze excursie in de maand oktober hebben onze eerstejaars o.l.v. Frank Aps en Bie Michem de biotoop in Bastion VIII bestudeerd. Ze moesten met behulp van determineertabellen zo veel mogelijk organismen (bloemplanten en bodemdieren) benoemen. Ook hebben onze leerlingen een aantal abiotische factoren gemeten zoals de temperatuur, het licht, de vochtigheid, enzovoort. Voor onze leerlingen uit het eerste jaar werd het een aangename les over de natuur in de natuur. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's, met dank aan Bie Michem.
16.10.2014 Van 10 tot 19 oktober vindt er o.l.v. Sven Van der Linden en Nele De Clercq een uitwisseling plaats tussen laatstejaars van het Heilige Maagdcollege van Dendermonde en leerlingen van Hoërskool Garsfontein uit Pretoria, Zuid-Afrika. Het is de zesde keer dat deze tweejaarlijkse intercontinentale uitwisseling wordt georganiseerd. Op zaterdag 11 oktober werd de groep op het stadhuis van Dendermonde ontvangen door burgemeester Buyse. Verder op het programma staan een fietstocht langs de Schelde, Passendale en Brugge, Maredsous, Bouillon, Brussel, Gent en een driedaags bezoek aan Parijs. Klik hier voor meer informatie over dit project en klik hier om de fotoblog op Facebook te volgen. Ondertussen bleef die project niet onopgemerkt in de regionale pers. Klik hier voor een artikel van Het Nieuwsblad en Klik hier voor een artikel in Het Laatste Nieuws, met dank aan Sven Van der Linden voor dit bericht.
15.10.2014 Bronzen medailleNa hun plaatsing in de voorronde in Gent, mochten onze meisjes in de finaleronde aantreden tegen St-Vincentius Gijzegem, Berkenboom en Heilige Familie uit Sint-Niklaas. We kunnen terecht trots op hen zijn, want zij behaalden de derde plaats in Oost-Vlaanderen en een bronzen medaille.

We wensen hen en hun trainer van harte proficiat met dit sportieve resultaat. Ga naar de rubriek sportnieuws voor enkele foto's met dank aan Bruno Van den Bussche.
13.10.2014 KampioenDenté De Schepper uit 4 HW heeft met haar pony Orchid's Syria een bronzen medaille behaald op het Belgisch kampioenschap dressuur. Denté werd zowel in de proef 'par equipe' als in 'de individuelle' en de kür op muziek derde. We wensen Denté van harte proficiat met dit mooie resultaat op nationaal niveau.
13.10.2014 ZindagenElk jaar gaan onze zesdejaars twee dagen op zindagen. Het is de bedoeling om hen te confronteren met een aantal aspecten van het leven dat hen te wachten staat na de middelbare school. In een aantal workshops, meestal begeleid door externe specialisten, krijgen ze de mogelijkheid hun ideeën te vormen of aan te scherpen door na te denken, te discussiëren of een spel te spelen. Die workshops gaan onder andere over binnenlandse politiek, seksualiteit en ethiek, justitie, mondiale vorming, engagement en religie. Daartoe leven ze twee dagen samen in de Oude Abdij in Drongen. Op maandag en dinsdag 6 en 7 oktober was het zo de beurt aan 6 EcMt a en b en 6 HW b. Ga naar de rubriek Blikvangers voor enkele foto's van deze klassen, met dank aan Katrien Deygers, en voor enkele foto's van de klas van Magda Merckx, waarvoor ook dank aan haar.
12.10.2014 Op zaterdag 22 november 2014 vindt de volgende oud-leerlingendag voor de jubilarissen die zijn afgestudeerd in 1954, 1964, 1974, 1984, 1989, 1994 en 2004. De voorbereidingen zijn volop begonnen. Klik hier voor het menu en klik hier voor de uitnodigingsbrief voor de jubilarissen. Wie graag een adreswijziging doorgeeft, kan hier klikken om dat te doen.
12.10.2014 MolsbroekEind september ging iedere klas uit het vierde jaar op excursie naar het natuurreservaat Molsbroek in Lokeren o.l.v. Dirk De Munter en Hans Kinders. De leerlingen maakten kennis met het natuurreservaat. Ze kregen uitleg over biotopen, lagere planten, waterdietjes en hogere organismen. Ook vingen ze waterdiertjes die ze dan moesten benoemen met determinatietabellen. Over deze excursie zullen ze een wetenschappelijk verslag moeten schrijven. Het leren schrijven van zo'n verslag werd voorbereid in de lessen Nederlands. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een impressie van deze uitstap.
12.10.2014 TragelOp vrijdag 10 oktober vond de Tragelvoetbalcompetitie plaats. Na een reeks van spannende wedstrijden met Sven Mettepenningen als scheidsrechter eindigden de 4 Latijn A en de 4 Grieks-Latijn / Latijn B en C samen op de eerste plaats. Na de krokusvakantie zal de volgende reeks wedstrijden volgen om te weten te komen wie de sterkste is. Ga naar de rubriek sportnieuws voor enkele sfeerbeelden van de wedstrijden en teamfoto's van de twee winnende ploegen.
02.10.2014 VideojournalistiekDe seminaristen videojournalistiek hebben een uitzending van het één-programma 'Café Corsari' bijgewoond. Zo kregen ze een perfect beeld van het reilen en zeilen in een tv-studio: publieksopwarming, belichting, geluid, camerabediening, presentatietechnieken en de spanning die bij een live-uitzending komt kijken. De gasten waren Dan Aykroyd (http://www.een.be/programmas/cafe-corsari/who-you-gonna-call), Zdenek Stybar, Lieven Scheire (http://www.een.be/programmas/cafe-corsari/de-24ste-uitreiking-van-de-ignobelprijzen) en Bent Van Looy. Voor de muzikale omlijsting zorgde Jan De Wilde. Bezoek dit fotoalbum met dank aan Lissa Muyldermans.
23.09.2014 SportdagOp vrijdag 19 september vond de Sportdag op onze school plaats. Ga naar de rubriek Blikvangers voor een impressie van de Sportdag van onze
16.09.2014 Mgr. DelgadoOp dinsdag 16 oktober kregen de scholen van het toekomstige Óscar Romerocollege, waaronder ook onze school, hoog bezoek van Monseigneur Van Looy, bisschop van Gent, en Monseigneur Jesus Delgado, vicaris-generaal in San Salvador en destijds secretaris van de in 1980 vermoorde aartsbisschop van El Salvador, Óscar Romero. Ook burgemeester Piet Buyse, peter van het project, gedeputeerde van de provincie Jozef Dauwe en deken Paul De Baere maakten hun opwachting. Mgr. Delgado getuigde van het martelaarschap van Óscar Romero. Klik hier voor een artikel over dit bezoek samen met een fotoreportage. 
14.09.2014 Op vrijdag 19 september vindt de Sportdag plaats. Klik hier voor de informatiebrochure.
13.09.2014 PensioensvieringOp vrijdag 12 september namen we afscheid van vier monumenten uit de geschiedenis van het college: Rudy De Maere, Georges De Troetsel, Erik Robberecht en Paul Van Cauteren. Het feestcomité zorgde voor een mooie pensioenviering met de nodige afscheidsspeeches, cadeaus, bloemen en gepaste muziek. Danny Van de Velde bracht hulde aan Paul Van Cauteren. Koen Straetman zwaaide Rudy De Maere uit en Geert De Lathouwer nam afscheid van Erik Robberecht met een afscheidsspeech van Gert Vinck. We wensen onze collega's alvast het allerbeste toe buiten de muren van het college. We waren ook blij dat we heel wat oud-collega's mochten begroeten. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze pensioensviering te zien en een bijzonder filmpje voor Paul Van Cauteren.
11.09.2014 Inleefdag eerstesOp dinsdag 2 september hadden onze eerstejaars hun Inleefdag. Dankzij het enthousiasme van de organisatoren en de leerlingen werd het een mooie dag waarop iedereen via allerlei spelletjes en activiteiten elkaar wat beter kon leren kennen. Ga naar de rubriek Blikvangers om enkele foto's van deze zonnige kennismakingsdag te zien, met dank aan Bie Michem.

Klik hier voor de updatepagina van het vorige schooljaar.

Agendamenu Heilige Maagdcollege Dendermonde
Aankondigingen
Schoolonline
Weekagenda
Senegalproject
Project Zuid-Afrika
Zoekmachine
Gebruik deze zoekmachine als je iets niet op de site kunt vinden of het hele internet met dank aan FreeFind

Site search Web search

Bibliotheek
Bib
Klik hier om de online catalogus te raadplegen van de schoolbibliotheek. Tik een * in om de hele collectie te zien. Klik hier (PDF, 1,5 Mb) om de recente aanwinsten te zien.

Log in

Vision Webdesign - 2004